Hyppää sisältöön
fi
en

31.5.2022

Afrikan ruokaturvan voi taata vain maanosan oman elintarviketuotannon vahvistaminen teknologian tuella

Pandemia, ilmastonmuutos ja Ukrainan kriisi ovat haastaneet rajusti Afrikan maatalousalan yritykset. Silti nopeimmin kasvavilla yrityksillä on selkeä yhteinen resepti menestykseen.

”Nopeimmin kasvavat maatalousalan yritykset ovat onnistuneet hyödyntämään teknologisia innovaatioita, joiden avulla sekä tuotanto että jakelu ovat tehostuneet”, toteaa Finnfundin Nairobin-aluetoimiston päällikkö Johanna Raehalme. ”Afrikan oman elintarviketuotannon vahvistaminen on avainasemassa kasvavan väestön ruokaturvan takaamiseksi.”

Esimerkiksi käy hyvin kenialainen Twiga, jonka kehittämä verkkokauppa-alusta yhdistää ruoantuottajat ja vähittäiskauppiaat toisiinsa. Tuotantoketjun lyhentäminen poistaa välikäsien tarvetta, vähentää hävikkiä ja alentaa merkittävästi ruokatuotteiden kuluttajahintoja.

”Twiga on hyvä esimerkki siitä, miten tehottomien välikäsien poistaminen arvoketjusta tuo positiivisen muutoksen sekä kauppiaille, viljelijöille että asiakkaille”, kuvaa Raehalme. Arvioiden mukaan Afrikassa käytetään kehittyneisiin markkinoihin verrattuna jopa kymmenkertainen määrä tuloista ruokaan.

Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I on sijoittanut Twigaan 10,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Kestävä maatalous on yksi Finnfundin pääsektoreista ja investoinnit kohdistuvat erityisesti ruokaturvaan ja ilmastonmuutokseen. Maatalouden tuottavuuden kohottaminen kestävällä tavalla luo työpaikkoja ja nostaa viljelyksellä elävien ihmisten tuloja. Vuonna 2020 Finnfundin salkkuyhtiöt työllistivät toimialalla yhteensä 27 816 ihmistä. Yhtiöt työskentelivät 3,4 miljoonan pienviljelijän ja -tuottajan kanssa, joista valtaosa (86 %) on naisia.

Viimeisen kahden vuoden aikana toimintaympäristö on muuttunut monella tavalla ja yrityksiltä on vaadittu muutoskykyä, kestävyyttä ja uskallusta investoida kasvuun. ”Nyt yritysten kanssa keskustellessa ilmassa on kuitenkin jo positiivinen tunnelma, sillä yritykset ovat onnistuneet taklaamaan haasteen toisensa jälkeen ja kasvattamaan liiketoimintaansa”, kertoo Raehalme.

Lisätietoja:

Johanna Raehalme, Head of Nairobi Office, johanna.raehalme@finnfund.fi,  +254 798 862 768

Median yhteydenotot, materiaali:
viestintä- ja markkinointipäällikkö Valpuri Mäkinen, valpuri.makinen@finnfund.fi, 050 3842105

 

Lue myös nämä:
Finn­fun­din joh­ta­va eko­no­mis­ti Kris­tii­na Kar­jan­lah­ti: Uk­rai­nan ai­heut­ta­ma hin­tas­hok­ki is­kee ra­juim­min kaik­kein köy­him­piin
Ke­hi­tys­ra­hoit­ta­ja Finn­fund avaa alue­toi­mis­ton Ke­nian Nai­ro­biin

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: