Hyppää sisältöön
fi
en

17.6.2024

Suomalainen sijoitus siivittää luonnonmukaisen hyönteistorjunta-aineen valmistusta Keniassa

Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vieraili Kentegra Biotechnologyn huippuluokan pyretriininkäsittelylaitoksessa Naivashassa, Keniassa. Ministeri Tavio korosti vierailullaan vahvaa yhteistyötä suomalaisen kehitysrahoittajan ja vaikuttavuussijoittajan Finnfundin ja Kentegran välillä Kenian pyretriiniteollisuuden elvyttämisessä.

Kentegra Biotechnology Holdings LLC on erikoistunut luonnomukaisen pyretriinin tuotantoon. Yhtiö uuttaa dalmatianpäivänkakkarasta pyretriiniä, jota käytetään raaka-aineena luonnonmukaisten torjunta-aineiden valmistuksessa. Se on luomuviljelyssä hyväksytty luontainen tehoaine, joka hajoaa nopeasti eikä kerrytä myrkyllisiä jäämiä ympäristöön. Kentegra hankkii kuivatut kukat pienviljelijöiltä, tarjoaa heille koulutusta ja myy kukista uutetun pyretriinin eteenpäin globaaleille lopputuotteen valmistajille tarjoten samalla viljelijöille vakaan toimeentulon lähteen.

Pyretriinin käyttö kaupallistettiin Keniassa ja maa oli aikanaan maailman johtava pyretriinin tuottaja. Finnfundin sijoituksen avulla Kentegra on valmis palaamaan tärkeäksi toimijaksi maailmanlaajuisille markkinoille. Finnfundin ja Yhdysvaltojen kehitysrahoittajan DFC:n 15 miljoonan dollarin yhteisinvestointi mahdollistaa yli 90 000 pienviljelijältä kerättävien kukkien prosessoinnin, mikä vaikuttaa positiivisesti paikalliseen talouteen ja tarjoaa markkinoille vastuullisen vaihtoehdon synteettisille torjunta-aineille.

Finnfundin investointi mahdollistaa Kentegran tuotantokapasiteetin kaksinkertaistamisen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio arvosti vierailullaan Kentegran  positiivista vaikutusta paikallisten viljelijöiden elinkeinoon ja yhtiön sitoutumista kestävään maatalouteen. Hän korosti luonnonmukaisten torjunta-aineiden merkitystä ja kasvavaa kysyntää kestävälle ruoantuotannolle. 12 hehtaarin alueella sijaitsevan Naivashan tuotantolaitoksen odotetaan prosessoivan satoja tonneja pyretriiniä vuoden loppuun mennessä.

”On hienoa saada juhlistaa tätä virstanpylvästä uuden tuotantolaitoksen rakentamisessa”, sanoo Kentegran toimitusjohtaja Brian Mckenzie. ”Uusi tuotantolaitos kertoo tuotannon kapasiteetin kasvusta, jonka avulla pystymme vastaamaan kasvavaan markkinakysyntään ja tarjoamaan elinkeinon viljelijöille ja tuotannon työntekijöille.”

“Finnfundin sijoitus kertoo halustamme tukea vaikuttavia yrityksiä”, sanoo Finnfundin uusista Afrikan-sijoituksista vastaava Johanna Raehalme. Perjantain vierailulla Raehalme alleviivasi Kentegran kasvupotentiaalia ja ammattimaista johtoa. Sijoituksen vaikuttavuudessa yhdistyvät pienviljelijöiden, erityisesti naisten, voimaannuttaminen Kentegran verkoston laajentuessa ja viljelykäytäntöjen kehittyminen.

Median yhteydenotot:
Valpuri Mäkinen, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Finnfund, valpuri.makinen@finnfund.fi, p. 0503842105

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: