Hyppää sisältöön
fi
en

2.11.2017

Finnfundin ensimmäiset reaktiot Gaipen raporttiin

Hollantilainen kehityspankki FMO ja Finnfund ilmoittivat 6. kesäkuuta 2017 lopullisesta irtautumisestaan hondurasilaisesta Agua Zarca -hankkeesta.

Arvostetun ihmisoikeusaktivisti Berta Cáceresin murhan jälkeen A-lainoittajana toiminut FMO ja B-lainoittajana toiminut Finnfund ilmoittivat julkisesti syvän osanottonsa hänen väkivaltaisen kuolemansa johdosta. Olemme pyytäneet Hondurasin viranomaisia suorittamaan asiasta perusteellisen tutkinnan ja saattamaan rikolliset vastuuseen.

FMO ja Finnfund kiistävät kaikki väitteet, että olisimme missään rahoittamassamme hankkeessamme toimineet lainvastaisesti. Toimimme aina lainsäädännön mukaisesti. On hyvä huomioida, että meitä ei kuultu raportin valmistelussa, emmekä ole samaa mieltä esiin nousseista väitteistä. Tutustumme nyt raporttiin tarkemmin ja pohdimme toimiamme jatkossa.

Me olemme kehitysrahoituslaitoksia. Etsimme kumppanuuksia tukeaksemme paikallisen hyvinvoinnin kasvua, koska ihmiset ovat meille tärkeitä – niin paljon, että sijoitamme maihin, joissa hyvinvointi ei ole itsestään selvää.

Siksi FMO ja Finnfund tuomitsevat kaikenlaisen väkivallan, emme hyväksy laitonta toimintaa, ja suhtaudumme vakavasti ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Finnfund on kehittänyt omia investointi- ja seurantaprosessejaan. Yhtenä tavoitteena on pystyä arvioimaan entistä paremmin riskejä, jotka liittyvät yhteiskunnallisen toimintaympäristön muutoksiin sekä toisaalta pystyä tukemaan hankkeita ja hankeyhtiötä entistä paremmin näissä muutoksissa.  Finnfund pyrkii myös entistä paremmin varmistamaan, että alkuperäiskansojen oikeuksia kunnioitetaan ja paikallisia yhteisöjä sekä muita sidosryhmiä kuunnellaan myös niissä maissa, joissa valtio ei pysty toteuttamaan sille kansainvälisten periaatteiden mukaan kuuluvia velvoitteita.

Haluamme voimakkaasti tuoda ilmi sen, että me haluamme oikeuden toteutuvan, jotta tekijät saadaan vastuuseen toiminnastaan oikeudenmukaisen oikeusprosessin kautta.

Lisätietoja:
Jaakko Kangasniemi, toimitusjohtaja, jaakko.kangasniemi(a)finnfund.fi, p. 040 577 7676

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: