Hyppää sisältöön
fi
en

16.9.2019

Finnfundin sijoitus vauhdittaa kestävää kalanviljelyä Sambiassa

Yalelo Aquaculture FishFinnfund vauhdittaa Yalelo Limited -yhtiön laajentumista 6 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksella, joka on samalla suomalaisen kehitysrahoittajan ensimmäinen suora sijoitus Sambiaan. Yalelo on Afrikan suurin kalankasvatuslaitos, joka tuottaa vuosittain 12 000 tonnia tilapiaa. Finnfundin ja hollantilaisen FMO:n sijoitusten turvin Yalelo pystyy kasvattamaan vuosituotantonsa 25 000 tonniin.

Sambian kasvava väestö ja liikakalastus ovat heikentäneet ruokaturvaa merkittävästi. Kestävästi toteutettu kalankasvatus tarjoaa ratkaisun haasteeseen: tilapia on yksi tehokkaimmista proteiininlähteistä ja sen hiilijalanjälki on huomattavasti esimerkiksi naudan- tai sianlihaa pienempi. Varmistaakseen luonnonvarojen kestävän käytön Yalelo on kehittänyt vedenlaatua seuraavan järjestelmän.

Yalelo on paitsi kohtuuhintaisen proteiinin tuottaja, myös tärkeä työllistäjä: Yritys tarjoaa työpaikkoja sekä tuotantolaitoksillaan että jakeluverkostossa, millä on positiivinen vaikutus paikalliseen talouteen. Tällä hetkellä Yalelo työllistää yli 800 ihmistä ja Finnfundin rahoittaman laajentumisen tuloksena syntyy 200 uutta työpaikkaa.

”Kalankasvatuksella on valtava merkitys laadukkaan, kohtuuhintaisen proteiinin saatavuudelle. Tehokas ja vastuullinen tuotantotapa on Yalelon toiminnan ytimessä”, toteaa Jari Matero, Finnfundin apulaisjohtaja ja maa- ja metsätaloussektorin salkkuvastaava.

Ruokaturvan varmistamisen lisäksi Yalelo on tärkeä ja kunnianhimoinen työllistäjä. Yli 30 % yrityksen johdosta on naisia ja Yalelo tekee määrätietoista työtä saavuttaakseen sukupuolten tasapainon henkilöstössään.

”Tämän sijoituksen avulla laajennamme tuotantokapasiteettiamme ja pystymme paremmin vastaamaan kohtuuhintaisen ja laadukkaan proteiinin tarpeeseen”, sanoo Yalelon hallituksen puheenjohtaja Adam Taylor. ”Olemme ylpeitä voidessamme luoda lisää hyviä työpaikkoja maaseudulle, jossa niitä on erittäin vähän tarjolla.”

Yalelolla on laajamittainen sisäinen koulutusohjelma, johon kuuluu kalankasvatuksen, liiketoiminnan ja johtamisen opintoja. Sen lisäksi yritys järjestää luku- ja laskutaidon koulutusta paikallisyhteisöille. Yalelon tavoitteena on saada ensimmäisenä Saharan eteläpuolisen Afrikan tilapian kasvattajana Aquaculture Stewardship Council (ASC) -sertifikaatti, joka on vastuullisen kalankasvatuksen ympäristömerkki.

Lisätietoja:
Jari Matero, apulaisjohtaja ja salkkuvastaava, maa- ja metsätalous, jari.matero(a)finnfund.fi, p. 040 523 2815

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja ammattimainen vaikuttavuussijoittaja. Rakennamme kestävämpää maailmaa sijoittamalla vastuullisiin ja kannattaviin yrityksiin kehitysmaissa. Sijoitamme vuosittain 150-200 miljoonaa euroa 20-30 projektiin, painottaen uusiutuvaa energiaa, metsätaloutta, maataloutta ja rahoitusalaa. Yhteensä Finnfundin sijoitukset ja sijoituspäätökset ovat noin 800 miljoonaa euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on noin 80 työntekijää. 

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: