Hyppää sisältöön
fi
en

14.2.2024

Hewatele vahvistaa elintärkeän lääkkeellisen hapen tuotantoa Keniassa

Finnfundin sijoitus mahdollistaa uuden tehtaan rakentamisen

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund on yksi sijoittajista 20 miljoonan Yhdysvaltain dollarin rahoituspaketissa, jonka turvin kenialainen lääkkeellisen hapen valmistaja Hewatele rakentaa nestemäisen hapen valmistukseen ja jakeluun sopivan tehtaan Nairobin ulkopuolelle. Samalla yhtiö kaksinkertaistaa kaasumaisessa muodossa olevan lääkkeellisen hapen tuotantokapasiteetin. Finnfundin ohella muut sijoittajat ovat DFC (the U.S. International Development Finance Corporation), SEDF (Soros Economic Development Fund), UBS Optimus Foundation ja Grand Challenges Canada.

Riittämätön saatavuus nostaa hapen hintoja

Hewatelen perusti ryhmä Keniassa työskenteleviä lääkäreitä vuonna 2013. Vuodesta 2021 yhtiötä on johtanut toimitusjohtaja Zulfiqar Wali. Hewatele valmistaa ja jakelee lääkkeellistä happea kuuden Keniassa ja Ugandassa sijaitsevan tuotantolaitoksensa kautta. Keniassa lääkkeellisen hapen saatavuus on ollut riittämätöntä ja hinnat korkeita, minkä lisäksi jakelu on keskittynyt kaupunkialueille jättäen maaseudun vaille terveydenhuollolle elintärkeää kaasua. ”Koronapandemian yhteydessä maailma havahtui hapen tuotannon merkitykseen, kun sairaaloista uhkasi loppua happi eri puolilla maailmaa”, toteaa Finnfundin uusista Afrikan-sijoituksista vastaava Johanna Raehalme. ”Olemme iloisia voidessamme aloittaa kumppanuuden yrityksen kanssa, jonka merkitys terveydenhuollolle ja sitä kautta maan asukkaille on kiistaton. Uskomme, että lääkkeellisen hapen saatavuuden turvaaminen on nyt ymmärretty ja Hewatelen kaltaisille toimijoille on vahvaa kysyntää.”

Hapen saatavuudella iso merkitys lapsikuolleisuuden vähentämisessä

Kenian terveysministeriön mukaan lääkkeellisen hapen kysyntä on kasvanut merkittävästi koronapandemian jälkeen, 410 tonnista 880 tonniin kuukaudessa. Sen tuloksena kenialaiset sairaalat joutuvat taistelemaan epävarmojen toimitusten, korkeampien hintojen ja kalliiden kuljetusten kanssa. Korkeat tuotantokulut sekä sirpaleinen toimitus- ja varastointiverkosto ovat nostaneet lääkkeellisen hapen hinnan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 8-10 kertaa korkeammaksi kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Hewatelen tuleva tuotantolaitos kasvattaa lääkkeellisen hapen tuotantoa vähintään 20 tonnilla päivässä, minkä ansiosta hintojen odotetaan laskevan jopa 30 prosenttia. Tämä hyödyttää niin kaupungeissa kuin maaseudullakin toimivia terveydenhuollon toimijoita.

Lääkkeellisen hapen tuotannon vahvistumisella ja laskevalla hintatasolla on merkittävä vaikutus Kenian terveydenhuollolle. Hapen saatavuuden parantuminen voi vähentää keuhkokuumeen aiheuttamaa lapsikuolleisuutta 35 prosentilla. Myös sikiöiden hapenpuutteesta johtuvia vaaratilanteita ja sikiökuolemia voidaan ehkäistä antamalla raskaana oleville naisille happea.

Lisätietoja:
Johanna Raehalme, Head of Origination in Africa, johanna.raehalme@finnfund.fi, +254 798 862 768
Median yhteydenotot:
viestintä- ja markkinointipäällikkö Valpuri Mäkinen, valpuri.makinen@finnfund.fi, 050 3842105

Lue lisää Finnfundin sijoituksista terveydenhuoltoon 

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: