Hyppää sisältöön
fi
en

11.4.2017

Finnfund ja Finnwatch tapasivat ministeri Mykkäsen veroasioista

Finnfund luovutti apulaisprofessori Tomi Viitalan ulkopuolisen lausunnon ministerille.

Finnfund ja Finnwatch tapasivat tänään 11. huhtikuuta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen veroasioihin liittyen. Taustalla oli Finnwatchin laatima raportti Dasos Timberland I -rahastosta, johon Finnfund on sijoittanut vuonna 2010.

”Meille oli tärkeää, että keskustelu käytiin rakentavassa hengessä. Veronkierto kehitysmaissa on iso ongelma, jota vastaan me Finnfundissa haluamme toimia. Finnwatch on oikealla asialla ja uskon vakaasti, että meillä on sama tavoite. Toivonkin, että voimme tehdä jatkossa yhteistyötä veroasioissa”, sanoo Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi.

Finnfund otti raportin sisältämät väitteet aggressiivisesta verosuunnittelusta erittäin vakavasti. Finnfund ei saa eikä halua edistää toiminnallaan aggressiivista verosuunnittelua tai veronkiertoa. Finnfund pyysi välittömästi selvityksiä Dasosilta rahaston verojärjestelyistä sekä Malesian Hijauanissa olevan sijoituksen osalta. Finnfund tarkistutti sijoituksen veroteknisiä yksityiskohtia useilla ulkopuolisilla asiantuntijoilta.

Finnfund pyysi ulkopuolisen selvityksen muun muassa Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori Tomi Viitalalta. Finnfund luovutti selvityksen ministeri Mykkäselle ja Finnwatchille tapaamisessa sekä julkisti sen verkkosivuillaan.

Näissä selvityksissä ei ole löytynyt näyttöä sille, että rahasto olisi harjoittanut aggressiivista verosuunnittelua. Kangasniemi painottaa, että sekä Viitalan lausunto että Finnwatchin raportti antavat hyvää pohjaa Finnfundin verovastuullisuuden kehittämiseen.

”On selvää, että jos jotain uutta tietoa ilmenee, olemme valmiit muuttamaan kantaamme. Veroasiat ovat meille tärkeitä, sillä tulojen kerryttäminen kohdemaissa on yksi toimintamme tavoite, ja myös seuraamme valtiolle maksettavien verojen ja maksujen kertymistä vuosittain”, sanoo Kangasniemi.

”Kansainvälisen verotuksen maailma on muuttunut voimakkaasti viime vuosina. Verotuksen sääntely ja käytännöt muuttuvat jatkuvasti. On selvää, että kansainväliset verokysymykset ovat vaikeita ja meidän pitää myös kehittää jatkuvasti osaamistamme niiden suhteen. Tulemme esimerkiksi jatkossa tarkentamaan ohjeistustamme verotuksen osalta. Käymme tästä mielellämme vuoropuhelua eri asiantuntijoiden ja kansalaisyhteiskunnan, kuten Finnwatchin kanssa”, Kangasniemi sanoo.

Ministeri Mykkäsen koolle kutsumassa tapaamisessa olivat ministeriön edustajien ja Finnfundin lisäksi Finnwatchin puheenjohtaja Janne Ronkainen ja toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sekä Finnfundin hallintoneuvoston puheenjohtaja Erkki Tuomioja.

Vero-oikeuden apulaisprofessori Tomi Viitalan lausunto Finnfundille (10.3.2017)

Finnfundin aiempia vastauksia aiheesta:
– Ei perusteita väitteelle aggressiivisesta verosuunnittelusta Finnfundin rahoittamassa metsärahastossa (23.3.2017)
– Vastauksia Dasos Timberland I -rahaston toimintaan liittyen (Uutinen 14.3.2017)

Lisätietoja:
Jaakko Kangasniemi, toimitusjohtaja
jaakko.kangasniemi(at)finnfund.fi, p. 040 577 7676

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: