Hyppää sisältöön
fi
en

1.11.2017

Finnfund sijoittaa sähköiseen rahoituspalvelu Jumoon

Suomalainen kehitysrahoituslaitos Finnfund sijoittaa Jumoon, jonka sähköinen alusta tarjoaa mobiiliteknologiaan perustuvia rahoituspalveluja kehittyvillä markkinoilla.

Jumo on niin sanottu monipuolinen alusta (multi-sided platform), joka tarjoaa palveluita sekä kännykkäoperaattoreille että rahoituspalvelujen tarjoajille. Hyödyntäen kännykän käytöstä saatavaa käyttäjätietoa, se on palvellut jo yli viittä miljoonaa ihmistä Afrikassa ja Aasiassa. Käyttötietojen avulla ihmiset voivat muodostaa taloudellisen identiteetin ja sen myötä saada kohtuuhintaisia ja reaaliaikaisia pankkipalveluita omiin tarpeisiinsa. Tästä hyötyvät hyvin erilaiset asiakkaat, kuten pienituloiset ihmiset ja pienyrittäjät, jotka ovat aiemmin usein olleet perinteisten pankkipalveluiden ulkopuolella.

Jumo hyödyntää niin sanottua big dataa. Palvelu analysoi suuria määriä tietoja, mikä mahdollistaa kustannustehokkaan lainojen myöntämisen. Lainojen koot vaihtelevat vain yhdestä eurosta 400 euroon tai isommille yrityksille myönnettäviin suurempiin summiin. Ennakoivaa teknologiaa hyödyntäen Jumo käsittelee lainan, jonka myöntämisestä vastaa Jumo tai sen kumppanina toimiva pankki tai muu rahoituslaitos.

Finnfundin myöntämä kuuden miljoonan Yhdysvaltain dollarin laina tukee Jumon toiminnan laajentamista Afrikassa ja Aasiassa sekä palvelun kehittämistä esimerkiksi pienten ja keskisuurten yritysten käyttöön. Sijoitus on osa 24 miljoonan dollarin lainapakettia, jonka järjestäjänä toimi kehittyviin markkinoihin keskittynyt lontoolainen rahoitusyhtiö, Jumoa aiemmin rahoittanut Gemcorp Capital.

”Haluamme rahoittaa Jumon laajenemista ja kehittämistä. Ihmisten pääsy rahoituspalveluiden piiriin eli niin sanottu taloudellinen inkluusio on erittäin tärkeää kehityksen kannalta. Ihmisillä tulee olla pääsy laadukkaiden rahoituspalvelujen piiriin. Se tuo turvaa, mahdollistaa elämän suunnittelun ja usein vaikkapa oman yrityksen perustamisen sekä elämänlaadun parantamisen”, sanoo Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi.

“Finnfundilla on sijoittajana selkeä tavoite saada aikaan merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia yhdessä vastuullisen taloudellinen tuloksen kanssa. Tämä istuu hyvin yhteen meidän missiomme kanssa”, sanoo JUMOn perustaja ja toimitusjohtaja Andrew Watkins-Ball. ”Olemme todistaneet, että toimintamallimme on hyvä. Laajennamme nyt toimintaamme tavoittaaksemme miljoonia uusia ihmisiä, jotka ovat olleet rahoituspalvelujen ulkopuolella. Finnfund on sijoittaja, joka jakaa kanssamme ajatuksen, että epätasa-arvo ei ole hyväksyttävää.”

Yli kolmanneksella maailman aikuisista on vain rajallinen tai ei lainkaan pääsyä virallisten rahoituspalvelujen piiriin. Suurin osa näistä ihmisistä asuu Jumon kohdemaissa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasiassa. Suurimmassa osassa näissä maista jopa 80 prosentilla aikuisista ei ole ikinä ollut saatavilla virallisia pankkipalveluita. Mobiilirahapalvelujen kasvu luo pohjaa sille, että ihmiset pääsevät myös muiden virallisten rahoituspalvelujen piiriin.

Jumon toimintamalli perustuu laajaan taustatyöhön rahoituspalveluista Afrikassa. Yritys julkaisi ensimmäisen mobiilipalvelunsa vuonna 2014, jonka jälkeen se on myöntänyt yli 20 miljoonaa lainaa. Tällä hetkellä työntekijöitä on yli 300, joista suurin osa työskentelee Etelä-Afrikassa. Yritys toimii Tansaniassa, Ugandassa, Sambiassa, Keniassa, Ruandassa, Ghanassa ja Pakistanissa.

Lisätietoa:

Finnfund: Jaakko Kangasniemi, toimitusjohtaja, jaakko.kangasniemi(a)finnfund.fi, p. 040 577 7676,
Jussi Ahonen, rahoituspäällikkö, jussi.ahonen(a)finnfund.fi, p. 050 566 4653
JUMO: Buhle Goslar, Director Customer & Brand, buhle.goslar(a)jumo.world, p. +27 21 424 7116
GEMCORP Capital: Maria Monteiro, PR & Investor Relations VP, mmonteiro(a)gemcorp.net, p. +44 20 3837 1126

Finnfund (Teollisen yhteistyön rahasto Oy) on suomalainen kehitysrahoittaja, joka edistää kestävää kehitystä tarjoamalla pitkäaikaista riskirahoitusta yksityisiin hankkeisiin kehitysmaissa. Hankkeilta edellytetään kannattavuutta, vastuullisuutta ja myönteisiä kehitysvaikutuksia. Vuodesta 1980 lähtien Finnfund on investoinut lähes 370 hankkeeseen noin 70 eri maassa. Tällä hetkellä sijoitukset ja maksamattomat sijoituspäätökset ovat yhteensä noin 613 miljoonaa euroa 167 hankkeessa 34 maassa.

JUMO on monipuolinen alusta (multi-sided platform, MSP), joka tarjoaa käyttäjätietoa hyödyntäen vaihtoehtoja ja mahdollisuuden taloudellisen identiteetin luomiseen rahoituspalveluiden ulkopuolella oleville ihmisille kehittyvillä markkinoilla. Suurin osa asiakkaista on mikroyrityksiä tai pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka käyttävät alustaa päästäkseen reaaliaikaisesti hyödyntämään käyttöpääomaa ja säästöjään kännykän kautta. JUMO julkaisi ensimmäiset mobiililainansa vuonna 2014, jonka jälkeen se on palvellut yli viittä miljoonaa asiakasta seitsemässä maassa Afrikassa ja Aasiassa, toimien yhteistyössä merkittävien puhelinoperaattorien ja rahoituspalveluiden tarjoajien kanssa.

GEMCORP Capital LLP is an independent investment management firm focused on emerging markets. The core business of the firm is to invest in sovereign and corporate credit opportunities worldwide. The firm is headquartered in London and has offices in Africa and Russia. Gemcorp Capital LLP is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority in the United Kingdom. 

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: