Hyppää sisältöön
fi
en

4.2.2019

Finnfund investoi vastuullisten avokadojen kasvatukseen Tansaniassa

Suomalainen kehitysrahoittaja Finnfund rahoittaa 2,5 miljoonan euron vakuudellisella lainalla tansanialaista avokadojen tuottajaa, Africadoa. Vastuullinen avokadonviljely vientiä varten on toimiva vaihtoehto Kilimanjaron alueen viljelijöille, joiden toimeentulo romahti kahvin hinnan laskun myötä.

Kahvin maailmanmarkkinahinnat ovat laskeneet jyrkästi viime vuosina, kun erityisesti Brasilia ja Vietnam ovat laajentaneet tuotantoaan. Vaikutus näkyy esimerkiksi Tansanian Kilimanjaron alueella, missä kahvinviljely on ollut tärkeä elinkeino. Nyt alueen viljelijät etsivät kuumeisesti parempia vaihtoehtoja.

Vuonna 2007 perustettu Africado on Tansanian ensimmäinen kaupallinen ja kansainvälisen tason avokadon tuottaja. Yhtiö viljelee itse 137 hehtaaria Kilimanjaron alueella, minkä lisäksi se ostaa hedelmiä muilta kaupallisilta ja alueella toimivilta pienviljelijöiltä. Se on erikoistunut Hass-lajikkeeseen, jota se vie ulkomaille, pääosin Euroopan unionin alueelle. Avokadojen viljely tarjoaa yhtiön työntekijöille ja sopimusviljelijöille paremman ja turvatumman toimeentulon kuin perinteinen kahvinviljely.

Uuden rahoituksen turvin Africado laajentaa ja kehittää toimintaansa. Tavoitteena on muun muassa laajentaa avokadoviljelmiä sekä laajentaa nykyisen pakkaamon toimintaa. Lisäksi yritys aikoo kokeilla uusien avokadolajikkeiden sekä esimerkiksi pähkinöiden kasvattamista.

“Finnfundin rahoituksen avulla Africado on voinut tehdä uusia investointeja. Tuotannon laajentamisen ja uusien lajikkeiden myötä Africado voi kehittää kestävää liiketoimintaa, joka hyödyttää taloudellisesti sekä paikallista yhteisöä että koko maata luomalla työpaikkoja ja tuomalla esimerkiksi vientituloja”, sanoo Africadon toimitusjohtaja James Parsons.

Avokadoja on kasvatettu Kilimanjaron alueella puutarhoissa ja pientiloilla kotikäyttöön yli sadan vuoden ajan, jolloin saksalaiset toivat sen alueelle. Alue soveltuu kostean ilmastonsa takia luontaisesti hyvin avokadojen kasvattamiseen, mutta markkinoiden ja kaupallisiin tarkoituksiin soveltuvien lajikkeiden tuntemuksen puutteen takia avokadoja ei ole kannattanut tuottaa vientiin.

Kaupallinen viljely käynnistyi vasta 2007, kun Africado alkoi viljellä tarhoissaan hass-lajiketta ja aloitti tiiviin yhteistyön alueen pienviljelijöiden kanssa, tarjoten avokadon taimia, koulutusta hyvistä viljelymenetelmistä sekä mahdollisuuden myydä avokadoja eteenpäin.

Viljelijäohjelma kattaa tällä hetkellä noin 2000 pienviljelijää, tuoden työtä ja tuloja tuhansille ihmisille, joiden toimeentulon kahvin hinnan romahdus oli vaarantanut. Yrityksellä on esimerkiksi kansainvälinen, turvallisia ja vastuullisia viljelykäytäntöjä edistävä GlobalGAP-sertifiointi. Vuonna 2016 sen viljelijäohjelma voitti myös järjestön jakaman G.A.P.-palkinnon toisena yhtiönä Afrikassa.

Lisäksi Africado työllistää suoraan omassa toiminnassaan noin 160 pysyvää ja 170 kausityöntekijää. Uusien kehittämistoimien myötä työpaikkojen odotetaan kaksinkertaistuvan ja tarjoavan töitä erityisesti naisille. Sihan alueen ja koko Tansanian näkökulmasta Africado edistää vastuullisia työ- ja viljelykäytäntöjä sekä tuo tärkeitä vientituloja, vahvistaen samalla maan vaihtotasetta.

”Haluamme tukea Africadon kasvua sekä vahvistaa samalla koko alueen kehitystä. On tärkeää, että vastuullista avokadojen kasvatusta ja maanviljelystä edistetään. Africadon avulla myös pienviljelijät saavat tärkeän myyntikanavan tuotteilleen ja mahdollisuuden saada tuotteitaan vientiin”, sanoo rahoituspäällikkö ja maa- ja metsätalousinvestointien salkkuvastaava Jari Matero.

Maatalous on yksi Finnfundin painopistealueista, sillä tarpeet ja myös mahdollisuudet maatalouden kehittämiseen ovat valtavat. Suuri osa maanviljelystä on Afrikassa pienviljelyä, ja monet tuottavat taloudellisesti heikommin tuottavia lajikkeita lähinnä omaan ja paikalliseen kulutukseen. Sadon prosessointi ja myynti on usein vaikeaa. Maatalouden ja elintarviketuotannon vastuullinen kehittäminen on kestävän kehityksen kannalta avainasemassa.

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Kirsi Pere, p. 040 620 9767, kirsi.pere(a)finnfund.fi

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja ammattimainen vaikuttavuussijoittaja. Rakennamme kestävämpää maailmaa sijoittamalla vastuullisiin ja kannattaviin yrityksiin kehitysmaissa. Sijoitamme vuosittain 150-200 miljoonaa euroa 20-30 projektiin, painottaen uusiutuvaa energiaa, metsätaloutta, maataloutta ja rahoitusalaa. Yhteensä Finnfundin sijoitukset ja sijoituspäätökset ovat noin 700 miljoonaa euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on noin 80 työntekijää. Lisätietoja osoitteessa www.finnfund.fi

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: