Hyppää sisältöön
fi
en

29.3.2022

Finnfundin johtava ekonomisti Kristiina Karjanlahti: Ukrainan aiheuttama hintashokki iskee rajuimmin kaikkein köyhimpiin

Vuoden 2022 alussa kehittyvät taloudet (EMDEs) jatkoivat haurasta toipumista pandemiasta, samalla kun tasapainottelevat kasvavan inflaation ja velkaantumiseen liittyvien riskien paineessa. Ukrainan sodan aiheuttama taloudellinen shokki, etenkin ruoan ja energian hintojen nousu, hankaloittaa tilannetta entisestään ja sen taloudelliset seuraukset tuntuvat kaikkialla. Globaalisti kasvu hidastuu ja inflaatio kiihtyy.

”Vaikka kriisin kestosta ja laajuudesta on yhä suurta epävarmuutta, näyttää siltä, että se iskee rajuimmin kehittyvissä maissa asuvien ihmisten reaalituloihin erityisesti ruoan hinnannousun vuoksi,” kommentoi Finnfundin uusi johtava ekonomisti Kristiina Karjanlahti.

Kehittyviin talouksiin erikoistunut Karjanlahti näkee kriisin voimistavan entisestään ongelmia myös globaaleissa toimitusketjuissa.

”Vaikutukset näkyvät myös kiristyneinä rahoitusoloina, mikä vaikeuttaa pääomien saantia riskisemmisillä markkinoilla. Lisäksi maat, joilla on suorat kauppayhteydet Venäjälle ja Ukrainaan, ja jotka ovat hyvin riippuvaisia ruoan ja energian tuonnista ovat erityisen haavoittuvia.”

Esimerkiksi maailman suurin viljan tuoja Egypti on tuonnistaan hyvin riippuvainen Venäjästä ja Ukrainasta. Nyt maa on myllerryksessä, pääomat pakenevat ja valuutan vaihtokurssi heikkenee. Muutamia matalan tulotason maita uhkaa jo ruokaturvan heikkeneminen ja jopa nälänhätä.

Kaikkinensa jo pandemia ajoi kehittyvät taloudet matalammalle kasvu-uralle, ja kasvatti entisestään tuloeroja kehittyneisiin talouksiin. Nyt painetta lisäävät ennätyskorkeat velkatasot ja inflaatiopaineet, jotka rajoittavat maiden talouspoliittisia mahdollisuuksia vastata meneillään olevaan Ukrainan sodan aiheuttamaan shokkiin.

”Finnfund on sitoutunut jatkamaan investointeja hauraisiin maihin, mikä tukee toipumista kasvavan epävarmuuden ympäristössä. Ruoan hintashokki on nostanut esiin ruokaturvan merkityksen sekä tarpeen tehostaa tuottavuutta maataloussektorilla erityisesti Afrikassa, joka kuuluu Finnfundin uuden strategian prioriteetteihin,” sanoo Karjanlahti.

Lisätiedot:

Pääekonomisti Kristiina Karjanlahti, kristiina.karjanlahti@finnfund.fi, p. 050 525 7081
Viestintäjohtaja Unna Lehtipuu, unna.lehtipuu@finnfund.fi, p. 040 624 0896

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja. Rakennamme kestävämpää tulevaisuutta ja luomme pysyviä vaikutuksia sijoittamalla yrityksiin, jotka ratkaisevat globaaleja kehityshaasteita. Sijoitamme vuosittain 200–250 miljoonaa euroa 20–30 yritykseen kehitysmaissa. Keskitymme erityisesti uusiutuvaan energiaan, kestävään metsätalouteen, maatalouteen, rahoitusalaan sekä digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin. Yhteensä Finnfundin sijoitukset ja sijoituspäätökset ovat noin 1,070 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on 90 työntekijää. Lisätietoja osoitteessa www.finnfund.fi

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: