Hyppää sisältöön
fi
en
Juho Uusihakala

Africa Impact Investing Leaders Forum järjestettiin neljännen kerran Lontoossa 24.-25.10. Finnfundin näkemykset vaikuttavuussijoittamisesta kiinnostivat järjestäjiä, ja sain kutsun osallistua kahteen eri paneelikeskusteluun. Erityisen kiinnostavan tapahtumasta teki minulle se, että mukana oli paljon afrikkalaisten yritysten edustajia. Kotimaan ja Euroopan vaikuttavuussijoittajien ja kehitysrahoituslaitosten näkemykset ja viestit ovat vuosien varrella jo tulleet tutuiksi, mutta itse asiakkaiden ääntä ei koskaan kuule riittävästi.

Ensimmäinen paneeli oli otsikoltaan Rethinking Impact Measurement and Management. Kerroin, miten vaikuttavuus ohjaa Finnfundin investointeja, mikä herätti kiinnostusta osallistujissa. Aika moni tuli pyytämään apua muutosteorioiden rakentamisessa, mutta mystiikan purkamisessa vaikuttavuuden ympäriltä on kyllä vielä tekemistä.

Financing energy access, energy efficiency and renewable energy in Africa -paneelissa keskusteltiin Afrikan energiasektorin haasteista. Vaikka kaikki panelistit olivatkin asiantuntijoita, katsoimme tarpeelliseksi muistuttaa itsellemme, että Afrikan 54 maassa on jokaisessa omat haasteensa. Helppoja tai yhtä oikeaa ratkaisua ei ole, vaan sopivan energiahuollon varmistaminen edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutusta. Uusiutuvan energian halpeneminen ja mini- ja off-grid -järjestelmien kehittyminen antavat kuitenkin aihetta optimismiin.

Tapahtuman osallistujista valtaosa oli aloittavia yrityksiä, jotka pyrkivät vastaamaan todellisiin kehityshaasteisiin Afrikassa. Esityksistä ja keskusteluista nousi esiin kolme keskeistä huomiota:

  • Kohtuuhintaiselle asumiselle (affordable housing) on kasvavalla ja kaupungistuvalla mantereella valtava kysyntä. Uusia yhteistyö- ja rahoitusmuotoja kaivataan sekä asuntojen rakentamisen että niiden oston mahdollistamiseksi.
  • Terveyspalvelujen parantaminen on selkeä prioriteetti. Mobiili- ja puhelinpalvelut mahdollistavat ihmisille laadukkaan terveydenhuollon silloin, kun fyysiselle vastaanotolle ei ole mahdollista päästä jonojen tai niiden kalleuden takia. Lisäksi on kehitetty palveluja, joilla varmistetaan lääkkeiden oikeellisuus ja niiden saatavuus.
  • Valtaosa yrittäjistä oli naisia, jotka olivat hankkineet tutkinnon ja työkokemusta Euroopassa ja palaavat nyt kotimaahansa yrittäjiksi ratkomaan sosiaalisia haasteita. Nämä naiset kertoivat paljon vakuuttavampia vaikuttavuustarinoita kuin keski-ikäinen suomalaismies omissa esityksissään.

Oli erittäin virkistävää saada muistutus siitä, millaista vaikuttavuutta sijoituksilla on oikeassa elämässä, eikä pelkästään miettiä vaikuttavuuden mittaamista ja vaikuttavuudella ohjaamista. Vaikka on sekin aika mielenkiintoista.

Juho Uusihakala
kehitysvaikutusneuvonantaja

Lue myös

Kehittyviin maihin pitää istuttaa metsää – mutta miten?

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Kommentit

Jari Ala-Ruona, Aion Sigma sanoo:

Suomessa osaamme mallintaa vaikuttavutta ja näyttäytyä Afrikan tuntijoina. Suomalainen aloittava yritys, jonka markkina on Afrikassa on vaikeasti rahoitettava. Finnfund liian suuri, vaatii ulkopuolista rahaa 2 miljoonaa. Business Finlandin Tempo-rahoituksen jälkeen on vaikea saada lisää rahaa tarjolla ellei bisnesmalli ole JO lähtenyt toimimaan JA ellei ole ulkopuolista sijoittajaa. Useat vaikuttavuusliiketoiminnat ovat niin pitkän aikavälin hankkeita, ettei pääomasijoittajan 3-5 vuoden exit-vaade ja 10x ole sopiva menetelmä hakea rahoitusta. Finnpartnershipin rahoitus on max 50k EUR ja sillä taas ei oikein mitään muuta saa tehdä kuin markkinaselvityksiä ja raportointivaatimukset ovat erittäin raskaat suhteessa rahoitettavaan summaan. Vaikuttavuusliiketoiminta Afrikassa vaatii pitkää pinnaa ja rahoitusta eikä siihen nykyiset työkalut Suomessa toimi. Suomalaista joukkorahoitusta taas on lähestulkoon mahdotonta houkutella, koska meillä ei juurikaan Afrikkaa tunneta. Lahjoituksia taas ei yritys voi kerätä… Tästä aiheesta tulisi meillä Suomessa keskustella ja löytää ratkaisumalleja eikä vain turista maailman toreilla. Meillä näitä on ratkottu yhdistelemällä eri rahoitusmuotoja ja onnistuttu saamaan Lähi-Idästä enkelisijoittajia mukaan – kovin pienillä summilla pelataan vielä meilläkin.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Lue seuraavaksi: