Hyppää sisältöön
fi
en

27.6.2019

Finnfundin rahoituksella mikrolainoja Intian maaseudun köyhille naisille

Suomalainen kehitysrahoittaja Finnfund tekee 15 miljoonan euron sijoituksen intialaiseen Annapurna Finance Pvt Ltd -yhtiöön, joka tarjoaa mikrolainoja ja niihin liittyen talouslukutaidon koulutusta pääsääntöisesti köyhille naisille Intian maaseudulla. Laina mahdollistaa sen, että Annapurna voi tarjota palveluitaan laajemmin Intiassa.

Kyseessä on Finnfundin ensimmäinen 2X-hanke, mikä viittaa G7-maiden aloitteeseen, jonka tavoitteena on saada liikkeelle kolme miljardia dollaria naisten asemaa edistävän liiketoiminnan rahoittamiseen. Finnfund liittyi aloitteeseen toukokuussa ensimmäisten kehitysrahoittajien joukossa.

Liiketoiminnan takana halu toimia yhteiskunnan ja naisten hyväksi

”Kiinnostuimme Annapurnasta, koska yhtiöllä on vahva sosiaalinen missio, joka tähtää naisten voimaannuttamiseen”, kertoo Finnfundin rahoituspäällikkö Ulla Huotari. Yhtiön juuret ulottuvat 1990-luvun alkuun, jolloin People’s Forum -niminen kansalaisjärjestö aloitti mikrorahoitusohjelman Odishassa, yhdessä Intian köyhimmistä osavaltioista.

”Vaikka mikrorahoitusliiketoiminta eriytettiin kansalaisjärjestöstä vuonna 2009, kansalaisjärjestöjuurista kumpuava halu toimia yhteiskunnan ja naisten hyväksi näkyy hyvin yhtiön toimintakulttuurissa”, jatkaa Huotari.

Yhtiö sai mikrorahoituslaitoslisenssin vuonna 2013, ja nykyisin Annapurna on yksi Intian tärkeimmistä mikrorahoituslaitoksista. Nykyisin Annapurnalla on noin 1,4 miljoonaa aktiivista laina-asiakasta. Keskimääräinen laina on noin 17 000 rupiaa (noin 210 euroa) ja maksimilaina 80 000 rupiaa (noin 1 000 euroa). Lainat ovat pääasiassa ryhmälainoja ja mahdollistavat elinkeinon harjoittamisen. Yhtiöllä on myös lainatuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville, kuten transsukupuolisille, yksinhuoltajille, naimattomille naisille ja kastittomille. Yhtiö tarjoaa esimerkiksi kylien lainaryhmille pienen alennuksen lainan korkoon, jos jäseneksi otetaan vammainen henkilö.

”Mikrorahoituksen saaneet naiset työskentelevät useimmiten omassa kylässään, omasta kodistaan käsin. Rahoituksen avulla moni on ostanut esimerkiksi ompelukoneen tai maitokarjaa. Myös pieniä kauppoja on perustettu paljon”, kertoo Huotari. Intian väestöstä 67 % asuu maaseudulla. Heidän on edelleen vaikeaa päästä rahoituspalveluiden piiriin, sillä useimmat pankit ja rahoituslaitokset toimivat kaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Annapurnan lainoista 88 % on myönnetty maaseudulle.

Mahdollisuus mikrolainaan edistää tasa-arvoa

Intiassa naisten osallistumismahdollisuudet talous- ja työelämään ovat alhaiset – naiset esimerkiksi omistamat vain 4 % intialaisista yrityksistä ja vastaavat vain noin 17 % maan kansantuotteesta. Naisten osuus työvoimasta on yksi maailman alhaisimmista eli 26 %. Naisten aseman vahvistaminen on yksi Suomen kehitysyhteistyön keskeisiä tavoitteita. Mahdollisuus mikrolainaan ja sen avulla omien tulojen kasvattamiseen edistää naisten ja haavoittuvassa asemassa olevien taloudellista itsenäisyyttä.

Asiakkaiden suojelemiseksi mikrorahoitussektori on Intiassa nykyisin hyvin tarkasti säädeltyä. Mikrorahoituslaitoslisensoidut yritykset eivät saa Intiassa tarjota mitään muita palveluita kuin mikroluottoja. Keskuspankki määrittelee myös mikrorahoituksen kohdeaiakkaat tulotason mukaan sekä marginaalin, jonka mikrorahoituslaitos saa toiminnallaan ansaita. Annapurna on sitoutunut vastuullisen mikrorahoituksen periaatteisiin, ja yhtiöllä on SMART Campaign -sertifiointi.

Annapurna on tärkeä työllistäjä. Yhtiössä työskentelee yli 5 000 henkilöä. Yhtiö tarjoaa kaikille työntekijöilleen koulutusta ja etenemismahdollisuuksia. Yhtiöllä on sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi suunnitelma, jonka yhtenä tavoitteena on muun muassa lisätä naistyöntekijöiden lukumäärää työntekijöissä ja johdossa.

Lisätietoja:

rahoituspäällikkö Ulla Huotari,  p. 050 594 2296, ulla.huotari(a)finnfund.fi

 

 

Finnfund ensimmäisten joukossa mukaan G7-maiden tasa-arvoaloitteeseen – tavoitteena 3 miljardin dollarin investoinnit

Miksi Finnfund investoi rahoituslaitoksiin?

Finnfundin salkussa olevat hankkeet

 

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: