Hyppää sisältöön
fi
en

21.3.2022

Sijoittaminen metsiin on avain hiilineutraaliin tai jopa hiilinettonegatiiviseen sijoitussalkkuun

Maailman metsäpäivää vietetään 21.maaliskuuta. Ymmärrys metsien merkityksestä on ilmastonmuutoksen edetessä kasvanut ja myös sijoittajat hakevat metsäsijoitusten avulla tasapainoa sijoitussalkkunsa hiilijalanjälkeen. Kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfundin sijoitussalkku on hiilinettonegatiivinen, mikä tarkoittaa sitä että yhtiön sijoituskohteet sitovat enemmän hiiltä kuin ne päästävät. Tulos pohjautuu Finnfundin merkittäviin kestävän metsätalouden sijoituksiin. Yhteensä Finnfundin sijoitukset ja sijoituspäätökset ovat noin 1,070 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa.

“Pitkän tähtäimen sitoutumisemme kestävän metsätalouden sijoituksiin jatkuu: Ilmasto- ja energialinjauksemme mukaisesti olemme sitoutuneet pitämään sijoitussalkkumme hiilinettonegatiivisena ja varmistamaan, että kaikki uudet investoinnit ovat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisia”, kertoo Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi. ”Tämä on myös äskettäin julkaistussa strategiassamme yksi tärkeimmistä tavoitteistamme ja hyvin kunnianhimoinen päämäärä, kun samalla haemme merkittävää kasvua.”

Kestävä metsätalous on pitkään ollut yksi Finnfundin päätoimialoista ja yhtiöstä on tullut etenkin Afrikan metsätalouden rahoittamisessa merkittävä toimija. Finnfund on mukana perustamassa uudenlaista, Afrikan metsiin keskittyvää rahastoa, jonka tavoitteena on kanavoida ainakin 500 miljoonaa dollaria Afrikan kestävään metsätalouteen. Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) mukaan ilmaston lämpenemisen rahoittaminen 1,5 asteeseen edellyttää merkittävää muutosta investoinneissa.  ”Kehittyvien maiden metsätalous on saanut paljon näkyvyyttä ja yksityisten sijoittajien kiinnostus on kasvanut merkittävästi”, kertoo Kangasniemi. ”Enimmäkseen hankeyhtiömme tuottavat puutavaraa oman maan tai alueen tarpeisiin ja korvaavat näin luonnonmetsien salahakkuita tai tuontia muualta, mutta kyse voi olla myös viennistä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on esimerkiksi nyt käytännössä lopettanut venäläisen vanerin myynnin Eurooppaan ja lisännyt kysyntää puutuotteille muun muassa Afrikasta.”

Sijoittajien kasvavasta kiinnostuksesta kertoo myös Glasgow’n COP26-ilmastokokouksessa perustettu julkisten ja yksityisten sijoittajien yhteisö nimeltä The Forest Investor Club, jonka tavoitteena on vauhdittaa investointeja kestävään metsätalouteen. Finnfund on yksi yhteisön 16 perustajajäsenestä, joihin kuuluvat myös esimerkiksi Apple ja Goldman Sachs.

Vuoden 2021 lopussa Finnfundin sijoitukset metsätalouteen olivat 168 miljoonaa euroa (tehdyt sijoitukset ja sitoumukset). Suurin osa tästä on FSC-sertifioitua (Forest Stewardship Council). Finnfund on sitoutunut tekemään miljardin euron arvosta uusia ilmastosijoituksia vuoteen 2030 mennessä.

Lisätietoja:
Jaakko Kangasniemi, toimitusjohtaja, jaakko.kangasniemi@finnfund.fi, p. 040 577 7676
Valpuri Mäkinen, viestintäpäällikkö, valpuri.makinen@finnfund.fi, p. 050 384 2105

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: