Hyppää sisältöön
fi
en

29.3.2023

Finnfund sijoittaa kukista luonnonmukaista hyönteistorjunta-ainetta valmistavaan Kentegraan Keniassa

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund sijoittaa 5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria pääomasijoituksena Kentegra-yhtiöön Keniassa. Yhtiö uuttaa dalmatianpäivänkakkarasta pyretriiniä, jota käytetään raaka-aineena luonnonmukaisten torjunta-aineiden valmistuksessa. Se on luomuviljelyssä hyväksytty luontainen tehoaine, joka hajoaa nopeasti eikä kerrytä myrkyllisiä jäämiä ympäristöön.

Kentegra perustettiin vuonna 2017, ja on nopeasti kasvanut johtavaksi pyretriinin ainesosan tuottajaksi Keniassa. Finnfund on yksi sijoittajista rahoituskierroksella, joka kokoaa omaa pääomaa ja lainaa toiminnan laajentamiseksi

”Kentegra on yhtiö, joka täyttää kaikki sijoittajan odotukset, niin kaupallisen menestyksen, kestävyyden ja vaikuttavuuden osalta. Sillä on runsaasti kasvupotentiaalia erittäin kiinnostavalla markkinalla. Yritystä johtaa lisäksi erittäin lahjakas ja ammattitaitoinen tiimi, ja sen toiminnalla on merkittävät kehitysvaikutukset”, kertoo Finnfundin Nairobin toimiston päällikkö Johanna Raehalme.

Yritys hankkii kuivatut kukat pienviljelijöiltä ja myy niistä uutetun pyretriinin eteenpäin globaaleille lopputuotteen valmistajille. Yhtiöllä on myös omia taimitarhoja ympäri Keniaa, joista se myy taimia yli 10 000 viljelijälle kasvatettavaksi.

Pyretriini oli aikoinaan Kenian kolmanneksi suurin vientituote, mutta menetti sitten markkinoita synteettisille torjunta-aineille. Finnfundin investointi elvyttää nyt tuotannon palautumista. Kasvava kysyntä luonnonmukaisille torjunta-aineille ja puhtaasti tuotetulle ravinnolle siivittää kasvua globaalisti. Tiukentuva säätely luo myös kilpailuetua luonnonmukaisille tuotteille verrattuna synteettisiin vaihtoehtoihin. Pyretriiniä käytetään erityisesti maanviljelyssä ja kotitalouksissa käytettävien torjunta-aineiden valmistuksessa.

”Finnfundin investointi mahdollistaa tuotantokapasiteetin kaksinkertaistamisen.  Tämän ansiosta paikallisyhteisöt saavat tuloa yli 10 miljoonaa dollaria vuodessa, minkä turvin he voivat kouluttaa lapsiaan, hankkia sairausvakuutuksen ja ylipäätään parantaa elämisen edellytyksiä”, kuvaa Kentegran toimitusjohtaja Brian McKenzie.

Puolet sopimusviljelijöistä on naisia, kuten Gladys Mbithia, joka kertoo tulojensa jopa kahdeksankertaistuneen aloitettuaan yhteistyön Kentegran kanssa. Tuloilla viljelijäperhe on voinut kattaa lasten koulumaksut, hankkia oman kodin sekä aloittaa uuden lisäansioita tuovan elinkeinoprojektin.

Lisätietoja:
Nairobin toimiston päällikkö, Johanna Raehalme, johanna.raehalme@finnfund.fi, p. +254 798 862 768
Median yhteydenotot: Viestintäjohtaja Unna Lehtipuu, unna.lehtipuu@finnfund.fi, p. 040 624 0896

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja. Rakennamme kestävämpää tulevaisuutta ja luomme pysyviä vaikutuksia sijoittamalla yrityksiin, jotka ratkaisevat globaaleja kehityshaasteita. Sijoitamme vuosittain 200–250 miljoonaa euroa 20–30 yritykseen kehitysmaissa. Keskitymme erityisesti uusiutuvaan energiaan, kestävään metsätalouteen, maatalouteen, rahoitusalaan sekä digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin. Yhteensä Finnfundin sijoitukset, sitoumukset ja sijoituspäätökset ovat noin 1,12 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on yhteensä 100 työntekijää Helsingissä ja Nairobissa. Lisätietoja osoitteessa www.finnfund.fi

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: