Hyppää sisältöön
fi
en

7.6.2023

Thaimaassa valmistetaan nyt suomalaisella tietotaidolla aurinkopaneeleita

Salotech Thailand Esa Areva

Esa Areva Salotech Thailandin tehtaalla

Salolainen Solar Finland on aurinkosähköalan suomalainen pioneeri: Yhtiön ensimmäiset aurinkoenergiajärjestelmät toimitettiin yli 40 vuotta sitten. Kestäviä ja korkealaatuisia aurinkopaneeleja aletaan nyt valmistaa Salon lisäksi Thaimaassa Solar Finlandin, Finnfundin ja thaimaalaisen PEA Encomin yhteisyrityksessä nimeltä Salotech Thailand. “Kun päätimme lähteä Thaimaan valtion energiayhtiön kanssa projektiin, meille oli tärkeää pienenä suomalaisena yrityksenä saada Finnfund mukaan hankkeeseen”, kertoo Solar Finlandin toimitusjohtaja Esa Areva.

Uuden tuotantolaitoksen päämarkkina-alue on Thaimaa ja sen lähialueet, minkä vuoksi myös paneelit suunnitellaan paikalliset käyttöolosuhteet huomioon ottaen. ”Suomessa paneelin rakenteessa täytyy ottaa huomioon lumen sulamisvesi, joka öisin saattaa jäätyä ja alkaa murtaa paneelin reunaa. Tästä syystä liimaamme aina paneelien reunat, jotta vesi ei pääse paneelin rakenteeseen”, Areva toteaa. Thaimaassa haasteet ovat toisenlaiset: Myös korkea lämpötila voi vaikuttaa aurinkopaneelin tehoon. ”Oikeilla materiaali- ja rakennevalinnoilla saavutetaan jopa 5 – 15 % korkeampi sähköntuotanto kuin peruspaneeleilla”, Areva toteaa. Oikeat valinnat ja paneelien korkea laatu myös takaavat tehon säilymisen vuosien kuluessa.

Laatu kiinnostaa myös rahoittajia

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund on rahoittanut useita aurinkosähköhankkeita osana energiasiirtymää. “Aurinkosähköhankkeiden lyhyt rakennusaika ja siitä seuraava vähäriskisyys on kannustanut myös monia yksityisiä sijoittajia rahoittamaan aurinkosähköä”, sanoo Finnfundin energia- ja infrastruktuurisijoituksista vastaava apulaisjohtaja Jussi Tourunen. “Rahoittajana kiinnitämme huomiota paneelien laatuun ja sopivuuteen paikallisiin olosuhteisiin, jotta voimme varmistua hankkeen kassavirroista ja suorituskyvystä sijoituksen elinkaaren aikana.”

Tuotannossa tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki

Salotech Thailand Esa ja Jussi

Aurinko häikäisee! Esa Areva ja Jussi Tourunen uuden tehdasrakennuksen edessä

Tuotettujen aurinkopaneelien hiilijalanjälki on yhtiölle tärkeä toimintaa ohjaava kriteeri. Uusiutuva energia kuittaa tuotannosta syntyviä päästöjä, mutta ilmaston kannalta nettohyötyyn päästään vasta kun tuotannon hiilijalanjälkeä vastaavat päästöt on kuitattu. ”Hyöty uusiutuvasta energiasta jää pieneksi, jos aurinkopaneelin tuotantoon käytetty hiilikuorma on suuri. Materiaalivalinnoilla, kierrätystä lisäämällä ja oikeilla rakennevalinnoilla pyrimme siihen, että tuotetun aurinkopaneelin hiilijalanjälki saataisiin katettua muutamassa vuodessa”, Esa Areva kertoo.

Tuotannon hiilijalanjäljen laskenta vaatii myös toimitusketjun valvomista. Jokainen materiaalitoimittaja on tunnettava erittäin hyvin, mikä on edellytyksenä myös tuotantoketjun vastuullisuuden varmistamiselle.

Kysyntää korkealaatuisille, vastuullisesti tuotetuille paneeleille on tällä hetkellä paljon. Thaimaan tuotannon vakiinnuttua Solar Finland harkitsee uusia kansainvälistymisen mahdollisuuksia, yhteistyössä Finnfundin kanssa.

 

Lisätietoja:
Jussi Tourunen, salkkuvastaava, energia ja infrastruktuuri, jussi.tourunen@finnfund.fi, p. 040 568 0578

Lue lisää Finnfundin sijoituksista uusiutuvaan energiaan

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: