Hyppää sisältöön
fi
en

2.6.2021

OP Finnfund Global Impact Fund I rahoittamaan afrikkalaista kanankasvatuksen edelläkävijää EthioChickeniä

Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I sijoittaa viisi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria etiopialaiseen siipikarjan kasvattajaan EthioChickeniin. Tavoitteena on luoda hyviä työpaikkoja, vahvistaa ruokaturvaa ja vähentää köyhyyttä Etiopiassa.

Vuonna 2010 perustetusta EthioChickenistä on tullut edelläkävijä ja yksi Itä-Afrikan suurimmista siipikarjayrityksistä. EthioChickenillä on nykyisin kahdeksan kanalaa ja neljä hautomoa, joissa kasvatetaan untuvikkoja erityisesti Etiopian maaseudulla asuville perheille. EthioChickenillä on myös kaksi rehumyllyä, ja yhtiö onkin myös merkittävä kananruoan tuottaja. Finnfund on rahoittanut yhtiötä vuodesta 2017 lähtien.

“Olemme erittäin iloisia saadessamme OP Finnfund Global Impact Fund I:n mukaan rahoittajaksemme. Finnfund on ollut yksi tärkeimmistä kumppaneistamme ja tukijoistamme, ja odotamme yhteistyömme jatkoa Finnfundin ja rahaston kanssa. Kasvatamme toimintaamme ja jatkamme työtämme maanviljelijöiden terveyden ja elintason parantamisessa kanankasvattamisen avulla”, sanoo EthioChickenin toimitusjohtaja David Ellis.

“Ravinnon ja elintason parantaminen Etiopiassa istuu hyvin OP Finnfund Global Impact Fund I:n sijoitusstrategiaan. EthioChicken on tehnyt hienoa työtä liiketoiminnan kehittämisessä ja olemme innoissamme voidessamme tukea heidän työtään”, sanoo OP Yrityspankin omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala.

“EthioChicken on todellinen menestystarina. Finnfund on ollut yksi päärahoittajista jo monen vuoden ajan ja olemme aktiivisesti tukeneet yhtiön kehitystä. Etiopiassa on ollut viime aikoina poliittisia levottomuuksia ja myös koronakriisi on vaikuttanut markkinoihin, mutta EthioChicken on pärjännyt erittäin hyvin. On myös selvää, että heidän työnsä paremman ravinnon ja työpaikkojen puolesta on nyt erityisen tärkeää”, sanoo Finnfundin maatalous- ja metsäportfoliosta vastaava apulaisjohtaja Jari Matero.

OP Finnfund Global Impact Fund I -rahasto tavoittelee myönteisiä vaikutuksia muun muassa ilmastonmuutokseen, ruokaturvaan, sukupuolten tasa-arvoon sekä rahoituksen saatavuuteen. Rahaston toinen rahoituskierros päättyi joulukuussa, ja kerättynä on nyt yhteensä 135 miljoonaa euroa. OP Finnfund Global Impact Fund I:llä on kolme päätoimialaa kehittyvissä maissa: uusiutuva energia, rahoituslaitokset ja kestävä maatalous.

Merkittävää kehitystä työpaikkojen ja paremman ravinnon kautta

EthioChicken on sitoutunut vastuulliseen tuotantoon ja pyrkii jatkuvasti kehittämään prosessejaan ja toimintaansa. Kasvattamalla untuvikkoja, jotka tulevat tuottamaan etenkin munia mutta myös lihaa, yhtiö auttaa perheitä parantamaan ruokavaliotaan ja elintasoaan erityisesti maaseudulla.

EthioChicken työllistää tällä hetkellä suoraan noin 1600 ihmistä, joista 587 (38 %) on naisia. Lisäksi yhtiö työllistää verkostonsa kautta 8000 yrittäjää, jotka ruokkivat ja kasvattavat untuvikoista kananpoikia ja myyvät niitä sekä työllistävät edelleen  noin 16000-24000 pääosin nuorta etiopialaista. Kananpojat myydään pääosin paikallisille viljelijäperheille. Viime vuonna yhtiö tavoitti noin kolme miljoonaa maanviljelijää tai maaseudulla asuvaa perhettä ja mahdollisti tulojen ja ruokavalion parantamisen miljoonille ihmisille.

Ruokaturvan parantaminen on erityisen tärkeää Etiopiassa, joka on yksi maailman köyhimmistä maista. Viime vuosina maa on kärsinyt kuivuudesta sekä heinäsirkkojen parvista, mitkä ovat vaikuttaneet erityisesti maanviljelijöiden ja muiden maalla asuvien elämään. Maassa on ollut myös poliittista epävakautta. Etiopia on samalla yksi niistä maista, joiden väestö kasvaa nopeimmin maailmassa: Etiopiassa on nyt noin 117 miljoonaa asukasta ja määrän odotetaan ylittävän 200 miljoonaa vuoden 2049 loppuun mennessä.

EthioChicken on yksi harvoista afrikkalaisista siipikarjayrityksistä, joka on saavuttanut kansainvälisen vastuullisen maataloustuotannon GlobalG.A.P.-sertifikaatin. Vastuullisuuden kehittäminen ja sertifikaatin hankkiminen ovat myös olleet Finnfundin rahoituksen edellytyksenä. Vuonna 2018 yhtiö sai myös Financial Timesin myöntämän Boldness in Business -palkinnon.

Median yhteydenotot:
viestinta@op.fi, p. 010 252 8719
Kirsi Pere, viestintäpäällikkö, kirsi.pere@finnfund.fi, p. 040 620 9767

Muut yhteydenotot:
Tuomas Virtala, omaisuudenhoidon johtaja, OP Yrityspankki, Tuomas.virtala@op.fi, p. 050 5495252
Jari Matero, apulaisjohtaja, maatalous- ja metsäportfolio, Finnfund, jari.matero@finnfund.fi, p. 040 523 2815

OP Finnfund Global Impact Fund I
OP Finnfund Global Impact Fund I Ky on Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto, joka tavoittelee tuoton ohella merkittäviä myönteisiä kehitysvaikutuksia. Rahasto on kerännyt kahdella ensimmäisellä varainhankintakierroksellaan yhteensä 135 miljoonaa euroa. OP Varainhoito Oy toimii rahaston salkunhoitajana ja OP-Rahastoyhtiö Oy toimii rahaston vaihtoehtorahaston hoitajana. Finnfund, suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja, toimii rahaston ankkurisijoittajana ja neuvonantajana.

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: