Hyppää sisältöön
fi
en

28.4.2023

Finnfund mukana kansainvälisen sijoittajaryhmän rahoituspaketissa, joka turvaa Ukrainan teknologia- ja vientiyritysten toimintaa ja kasvua

Kiovassa toimivan Horizon Capitalin rahasto ylitti 250 miljoonan dollarin tavoitteensa, Zelenskyi mukana allekirjoitusseremoniassa

Finnfund, suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja, on julkistanut 15 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sitoumuksen Horizon Capital Growth Fund IV -rahastoon, jonka tavoitteena on mahdollistaa ukrainalaisten teknologia- ja vientiyritysten toiminnan jatkuvuus ja kasvu myös nykyisessä vaikeassa tilanteessa.

Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi allekirjoitustilaisuudessa Kiovassa

”Finnfundin ja muiden kehitysrahoittajien rooli korostuu nyt, kun kaupalliset sijoittajat epäröivät”, sanoo Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi. ”IT- ja teknologiayritykset ovat Ukrainan taloudelle erittäin tärkeitä ja digitalisaation edistäminen on olennainen osa Finnfundin strategiaa. Rahastoa hallinnoivan Horizon Capitalin pitkä kokemus on vakuuttanut meidät sijoituksen vaikuttavuudesta.”

Globaali sijoittajaryhmä yhdistää voimansa

Rahasto on kerännyt yhteensä 254 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria useilta kansainvälisiltä sijoittajilta. Kiovassa järjestettyyn seremoniaan osallistuivat Finnfundin lisäksi muun muassa Ranskan, Ruotsin ja Tanskan kehitysrahoittajat Proparco, Swedfund ja IFU sekä yhdysvaltalaiset IFC ja DFC. Paikalla oli myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. ”Haluan kiittää teitä kaikkia siitä, että uskotte Ukrainaan”, hän sanoi allekirjoitustilaisuudessa. ”Voitte luottaa meihin. Sodan jälkeen meidän on voitettava seuraavat haasteet kuten taloutemme modernisoiminen ja siinä IT- ja teknologia-ala ovat ykkösasemassa.”

Lenna Koszarny, Horizon Capitalin perustajaosakas ja toimitusjohtaja, toteaa päivän olevan historiallinen. “Globaalit toimijat yhdistävät tänään voimansa tukeakseen tiimiä, jolla on rohkea visio, toimiva investointistrategia ja vakuuttava historia. Sijoittajat ovat päättäneet nähdä otsikoita pidemmälle, olla rohkeita, toimia nopeasti ja päättäväisesti antaen samalla viestin Ukrainan johdolle ja kansalle siitä, että he seisovat Ukrainan rinnalla. Monille sijoittajista tämä on ensimmäinen sitoumus Ukrainaan Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.” Rahaston ensimmäisten sijoitusten odotetaan tapahtuvan muutaman kuukauden sisällä.

Rahaston sijoituksilla edistetään tasa-arvon toteutumista

Lenna Koszarny, Horizon Capitalin perustajaosakas ja toimitusjohtaja

Rahastolle on ensimmäisenä Itä-Euroopassa myönnetty 2X Flagship Fund -status merkkinä sen kunnianhimoisista tavoitteista tasa-arvon edistämisen suhteen. Investoinneissa kiinnitetään erityistä huomiota naisten asemaan esimerkiksi kohdistamalla rahoitusta naisyrittäjille ja yrityksiin, jotka pyrkivät lisäämään naisten osuutta henkilöstössään. ”Sijoitukset tasa-arvoa edistäviin yrityksiin ovat kannattavia, koska sitoutuminen monimuotoisuuteen johtaa parempiin taloudellisiin tuloksiin ja tyytyväisempään henkilöstöön”, sanoo Koszarny. ”Uskomme vakaasti, että sellaiset yritykset joiden johto on monimuotoinen ovat muita innovatiivisempia, kestävämpiä ja niissä tehdään parempia päätöksiä – saavuttaen parempia tuloksia. Tämä on nyt Ukrainassa tärkeämpää kuin koskaan: Muuntautumiskyky, nopea päätöksenteko ja monimuotoisten tiimien kokoaminen voivat olla ratkaisevia sen osalta, selviytyykö yritys tai menestyykö se. Tasa-arvonäkökulma sijoituspäätöksissämme tukee sekä naisten asemaa että maan taloudellista kasvua.”

Naisten osuus Ukrainan teknologiasektorilla työskentelevistä on noussut 7 prosentista vuonna 2012 jopa 27 prosenttiin vuonna 2021. Maassa toimii myös useita globaalisti menestyneitä, naisten perustamia teknologia-alan yrityksiä. ”Kansainväliset sijoittajat antavat nyt vahvan viestin siitä, että naisten työllistymistä on tuettava eikä tasa-arvon toteutumista saa unohtaa”, sanoo Kangasniemi. Finnfund on ollut vuodesta 2019 mukana 2X Challenge -tasa-arvoaloitteessa, jonka tarkoituksena on saada liikkeelle naisten asemaa edistäviä sijoituksia.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi, jaakko.kangasniemi@finnfund.fi, 040 577 7676
Materiaalit: Viestintäpäällikkö Valpuri Mäkinen, valpuri.makinen@finnfund.fi, 050 384 2105

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: