Hyppää sisältöön
fi
en

9.11.2022

OP Finnfund Global Impact Fund I:n sijoitus tuo mobiiliyhteydet Saharan eteläpuolisen Afrikan maaseudulle

Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto, OP Finnfund Global Impact Fund I, sijoittaa yhdessä vaikuttavuussijoittaja BlueOrchardin kanssa yhteensä 20 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria Africa Mobile Networks (AMN) -yhtiöön, jonka tavoitteena on tuoda verkkoyhteydet 35 miljoonan ihmisen ulottuville Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Sijoitus tukee AMN:n kasvua ja kuroo umpeen digitaalista kuilua maaseudulla ja kaupungeissa asuvien välillä.

Pääsy internetiin on avaintekijä taloudellisen osallisuuden kasvattamisessa. Monissa Afrikan maissa päivittäiset talousasiat, kuten rahansiirrot, lainat, vakuutukset ja koulumaksut hoidetaan puhelimella.

“Mobiiliverkkoja kehittämällä AMN tuo internetpalvelut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa myös niille, jotka ovat aiemmin jääneet niiden ulkopuolelle. Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus vauhdittaa digitaalista osallisuutta kehittyvillä markkinoilla. Digitaalinen infrastruktuuri on kestävän kasvun ja tasa-arvon mahdollistaja. BlueOrchard on sitoutunut tukemaan tätä yhdessä teknologiakumppaneiden ja muiden sijoittajien kanssa”, sanoo BlueOrchardin toimitusjohtaja Philipp Mueller.

”AMN on loistava esimerkki innovatiivisuudesta digitaalisen infrastruktuurin kehittämisessä”, sanoo Finnfundin apulaisjohtaja Jussi Ahonen. ”Yhtiö tarjoaa kehittyville markkinoille ratkaisuja, jotka eivät ole perinteisissä liiketoimintamalleissa mahdollisia.”

AMN rakentaa 10 000 yhteysasemaa yli 20 Saharan eteläpuolisen Afrikan maahan, mikä palvelee yhteensä 35 miljoonaa ihmistä. AMN toimii monissa vähiten kehittyneissä LDC-maissa kuten Kongon demokraattisessa tasavallassa, Liberiassa ja Guineassa. AMN tekee yhteistyötä maailmanlaajuisten telecom- ja teknologiayhtiöiden kanssa.

“Verkkoyhteyksien ja niiden myötä palveluiden tuominen myös maaseudulla asuville sopii erinomaisesti vaikuttavuusrahaston tavoitteisiin”, sanoo OP:n omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala. ”Linkki mobiiliyhteyksien ja BKT:n kasvun välillä on hyvin selvä.”

“Perinteiset teletorneja operoivat yhtiöt eivät pysty tuottamaan maaseudun asukkaille verkkoyhteyksiä kannattavasti, koska tornien kustannus on niissä olosuhteissa huomattava. AMN on kehittänyt pienikokoisia perusasemia, jotka palvelevat usein kokonaista kylää yhdellä tornilla. Tällaisia perusasemia on mahdollista rakentaa ja operoida kannattavasti”, sanoo Ashwin West, BlueOrchardin Head of Sustainable Infrastructure Investments.

”Saharan eteläpuolinen Afrikka on 1,1 miljardin ihmisen koti, jossa asuu seitsemäsosa maailman väestöstä. 62 % alueesta voidaan luokitella maaseuduksi. Alueen väkiluku kasvaa nopeiten maailmassa ja samalla siellä asuu prosenttimääräisesti maailman suurin väestönosa ilman mobiiliverkkoa. Arvioiden mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli 300 miljoonaa ihmistä asuu kylissä, joissa ei ole mitään mobiiliverkkopalveluita. Otamme tämän haasteena, jonka haluamme ratkaista”, sanoo AMN:n toimitusjohtaja Michael Darcy.

Median yhteydenotot:
viestinta@op.fi, tel. +358 (0)10 252 8719

Muut yhteydenotot:
Tuomas Virtala, OP:n omaisuudenhoidon johtaja, tuomas.virtala@op.fi, tel. +358(0)505495252
Jussi Ahonen, apulaisjohtaja, digitaaliset ratkaisut ja infrastruktuuri, Finnfund, Jussi.ahonen@finnfund.fi, +358(0)505664653

 

OP Finnfund Global Impact Fund I
OP Finnfund Global Impact Fund I on Suomen ensimmäinen kehittyville markkinoille sijoittava vaikuttavuusrahasto, joka tavoittelee tuoton ohella merkittäviä myönteisiä kehitysvaikutuksia. Rahasto on kerännyt yhteensä 135 miljoonaa euroa. OP Varainhoito Oy toimii rahaston salkunhoitajana ja OP-Rahastoyhtiö Oy toimii rahaston vaihtoehtorahaston hoitajana. Finnfund, suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja, toimii rahaston neuvonantajana ja ankkurisijoittajana.

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: