Hyppää sisältöön
fi
en

16.11.2023

Finnfund sijoittaa yhtiöön, joka hyödyntää Nokian teknologiaa tuodakseen internet-yhteyden Etelä-Afrikan townshipeihin

Valtaosalta Etelä-Afrikan asukkaista puuttuu nopea ja kohtuuhintainen laajakaistayhteys. Kuituyhteys on kallis ja siksi digitaalinen kuilu erottaa erityisesti epävirallisten asuinalueiden, townshipien, asukkaat vauraammasta väestöstä. Pankkien veloittamien siirtokulujen vuoksi myös mikromaksaminen on kallista ja siksi moni käyttääkin pääasiassa käteistä. Finnfund sijoittaa nyt 2 miljoonaa euroa Fibertime Groupiin, joka tarjoaa nopean, rajoittamattoman ja aikaan perustuvan kuituyhteyden townshipien asukkaille samalla kun heille avautuu mahdollisuus edullisiin mikromaksuihin internetissä.

Fibertime ja samaan yhtiöön kuuluva VulaCoin aloittivat pilottiprojektin Kapkaupungin lähellä sijaitsevassa Kayamandin townshipissä elokuussa 2022. Fibertime toi yli tuhannelle kotitaloudelle nopean ja luotettavan internet-yhteyden, jonka käyttäjät maksoivat rajoittamattomasta datamäärästä aikaperusteisesti. VulaCoin puolestaan tarjosi käyttäjille digitaalisen lompakon, jolla voi maksaa mikromaksuja. Finnfundin sijoituksen myötä tavoitteena on laajentaa kuituyhteyttä vuoden 2023 loppuun mennessä koko Kayamandin alueelle ja yhteensä 7500 kotitalouteen. Sen jälkeen tarkoituksena on laajentaa myös muihin townshipeihin. ”Luotettava ja ennen kaikkea kohtuuhintainen mahdollisuus käyttää nopeaa yhteyttä kaventaa digitaalista kuilua”, sanoo Finnfundin rahoituspäällikkö Niklas Simola. ”Olemme iloisia voidessamme aloittaa yhteistyön Fibertimen kanssa. Yhtiön tavoite tuoda kuituyhteys townshipeihin ja samalla digitalisoida käteistalous on kunnianhimoinen ja tuemme heitä sen saavuttamisessa.”

Simola jatkaa: ”Suomalaisena kehitysrahoittajana olemme tietenkin ylpeitä myös siitä, että Nokian teknologia mahdollistaa tämän.” Nokia toimittaa aktiiviset komponentit, muun muassa modeemit, joilla luodaan WiFi-verkko koko townshipin alueelle. “Digitaalisen osallisuuden edistäminen on tärkeää sekä Nokialle että Finnfundille”, sanoo Simola. Finnfundin sijoitus on myös yksi askel matkalla kohti eurooppalaisten Global Gateway -tavoitteiden saavuttamista.

“Kuituyhteys on osoittautunut parhaaksi ratkaisuksi Etelä-Afrikan townshipeissä. Sen avulla pystymme tarjoamaan kohtuuhintaisen, rajoittamattoman internet-yhteyden, joka mahdollistaa työskentelyn ja opiskelun kotoa käsin”, sanoo Naveed Kashif, Nokian eteläisen Afrikan johtaja. ”Yhdessä kumppaneidemme kanssa teemme digitaalisesta osallisuudesta mahdollista tekemättä kompromisseja laadun suhteen.”

Hinnoittelumallin ja teknologian yhdistelmä on Fibertimen innovaation ytimessä. Sijoituksen kehitysvaikutukset ovat kiistattomat: Internet-yhteyden tiedetään luovan työpaikkoja, minkä ohella se vauhdittaa kaikkea muutakin kehitystä kuten koulutusta, tiedonsaantia ja taloudellista osallisuutta.

Lisätietoja: 
Niklas Simola, rahoituspäällikkö, Finnfund, niklas.simola@finnfund.fi, p. 0400 504 360

Median yhteydenotot:
Valpuri Mäkinen, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Finnfund, valpuri.makinen@finnfund.fi, p. 050 384 2105

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: