Hyppää sisältöön
fi
en

23.11.2022

Afrikan digitaalinen kuilu kapenee, kun KaiOS-käyttöjärjestelmä tuo mobiilinetin yhä useamman ulottuville

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund sijoittaa 3,4 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria KaiOS Technologies -yhtiöön, jonka käyttöjärjestelmä tuo internetpalvelut myös peruspuhelimiin. Arvioiden mukaan kehitysmaissa asuu 3,4 miljardia ihmistä, jotka eivät hyödynnä mobiililaajakaistaa, vaikka sellainen olisi saatavilla. Syy tähän on ennen kaikkea älypuhelimen kallis hankintahinta, joka usein vastaa yli 20 prosenttia kuukausituloista. KaiOS-käyttöjärjestelmä tuo mobiilinettiyhteyden miljoonien ihmisten ulottuville myös edullisempien puhelinmallien mukana. Esimerkiksi osa HMD Globalin kehittämistä Nokia-peruspuhelimista hyödyntää KaiOS-käyttöjärjestelmää tuoden hyödyllisiä sovelluksia ja palveluja myös niiden käyttäjien ulottuville, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa älypuhelinta. KaiOS-käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia on myyty yli 170 miljoonaa kappaletta ja käyttöjärjestelmällä on yli 90 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää.

“Tämän sijoituksen avulla KaiOS voi laajentua uusille markkinoille erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa”, sanoo Kaios Technologies -yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Sebastien Codeville. ”Olemme iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä Finnfundin kaltaisen sijoittajan kanssa, joka jakaa visiomme siitä miten suuri merkitys Afrikan digitalisaation edistämisellä on monien maiden kehitykselle.”

“Tämänkaltaisia innovaatioita tarvitaan, jotta kehittyvissä maissa yhä useampi saisi käyttöönsä edes perustason mobiilipalvelut”, sanoo Finnfundin rahoituspäällikkö Kuutti Kilpeläinen. ”KaiOS on osoittanut pystyvänsä mahdollistamaan nettipalveluiden käytön ilman kalliita älypuhelimia ja liitymme ylpeinä sijoittajajoukkoon, joka haluaa tällä keinoin kaventaa kehittyvien maiden digitaalista kuilua.”

Finnfund arvioi jokaisen rahoituskohteensa vaikutusta sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Matalan tulotason ja alemman keskitulon maissa naisilla on internet käytössään miehiä harvemmin. KaiOS-käyttöjärjestelmän mahdollistamien edullisempien vaihtoehtojen tuominen markkinoille tukee sukupuolten välisen digitaalisen kuilun kuromista umpeen. KaiOS tarjoaa myös erityisesti tytöille ja naisille suunnattuja sovelluksia ja sisältöjä.

Digitalisaation edistäminen on Finnfundin strategian ytimessä. Digitalisaation edistäminen tukee taloudellisen kasvun lisäksi pääsyä rahoituspalveluiden, koulutuksen ja terveydenhuollon palveluiden pariin. Myös pienille yrityksille tarjoutuu mahdollisuus yhdistää liiketoimintansa globaaleihin arvoketjuihin.

Lisätietoja:
Kuutti Kilpeläinen, rahoituspäällikkö, kuutti.kilpelainen@finnfund.fi, 044 013 1291

Median yhteydenotot:
Valpuri Mäkinen, viestintä- ja markkinointipäällikkö, valpuri.makinen@finnfund.fi, 050 384 2105

 

 

 

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: