Hyppää sisältöön
fi
en

22.10.2020

Voi vastuullisuus, miten vihaan (ja rakastan) sinua!

Päivi Lehtonen

Voi vastuullisuus, miten vihaankaan sinua! Mutta vain niinä päivinä, jolloin katson maailmaa ja minut valtaa epätoivo ja ajattelen, että meidän pitäisi tehdä niin paljon enemmän. Pitäisi saada parempia ja näkyvämpiä tuloksia ympäristön tilan parantamiseksi. Sosiaalista vastuutakin pitäisi kasvattaa ja saada näkyvämpiä tuloksia eriarvoisuuden vähentämiseksi. Lannistun, koska olen kärsimätön. Mutta onneksi näitä epätoivon päiviä on tosi vähän.

Voi vastuullisuus, useimmiten rakastan sinua.

Rakastan sitä, että saan olla mukana työssä, jossa luodaan vastuullisempaa maailmaa. Aloitin työt Finnfundin ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntijana kuukausi sitten. Tiesin organisaation tekevän vastuullisia sijoituksia kehitysmaihin ja tiesin että niitä tehdään ammattimaisesti. En kuitenkaan tiennyt, miten suurella sydämellä niitä tehdään. Kaikki tekevät täysillä töitä sen eteen, että uusia vastuullisia sijoituksia saadaan aikaiseksi.

Cashewpähkinöitä kasvamassa Tansaniassa. Muistoja Päivi Lehtosen kotialbumista.

Jatkuvaa parantamista…

Olen myös ilahtunut siitä tarkkuudesta, millä vastuullisuuskollegani hoitavat työtehtäviään. Jokainen hanke on erilainen, ja jokaisen hankkeen kanssa tehdään alussa tarkka ympäristö- ja yhteiskuntavastuun toimintasuunnitelma siitä, miten yrityksen vastuullisuutta investoinnin aikana parannetaan.

Finnfund sitouttaa rahoitettavat yhtiöt Maailmanpankin osana toimivan International Finance Corporation (IFC) vastuullisuusstandardeihin sekä muihin hyviin kansainvälisiin käytäntöihin. Kaikille Afrikassa tai muualla kehitysmaissa asuneille tämä saattaa kuulostaa toiveajattelulta. Korruptio rehottaa eikä kukaan kuitenkaan noudata sovittuja sääntöjä ja sopimuksia, edes niitä kirjallisia.

Vuoropuhelulla saa aikaan muutosta

Minä olen kuitenkin nähnyt myös muuta. Yhteensä 13 vuotta Afrikan eri maissa asuneena voin suoraan sanoa, ettei hyviäkään säädöksiä usein noudateta ja korruptio tosiaan rehottaa. Toimintaympäristöt ovat vaikeita, ja monimutkaiset viranomaisprosessit hankaloittavat usein liiketoimintaa. Johdin seitsemän vuotta konsulttiyritystä Tansaniassa ja tänä aikana tulin hyvin tietoiseksi esimerkiksi siitä verosääntelyn viidakosta, mikä pienyrittäjää maassa velvoittaa.

Olen kuitenkin myös nähnyt, miten vuoropuhelun avulla saadaan aikaan muutoksia. Työskennellessäni Tansanian maaseudulla cashewpähkinäsektoria tukevassa arvoketjuhankkeessa, saimme tutkimuksen ja viranomaisten kanssa käydyn vuoropuhelun kautta jatkojalostetun pähkinän viennistä kannattavaa ja toimivaa liiketoimintaa. Veturina hankkeessa oli keskisuuri cashewpähkinän jatkojalostusyritys, mutta vaikutukset näkyivät koko toimialalla.

Veturiyrityksillä on vaikutusta

Tuottavuuden kasvun lisäksi olen ollut myös todistamassa veturiyritysten merkitystä vastuullisuuden edistäjinä. Kun esimerkiksi eräässä maaseudulla toimivassa tuotantolaitoksessa kirjattiin ja tehtiin näkyväksi työnteon vaatimukset ja oikeudet, se johti myös muiden alalla toimineiden pienempien yritysten työolosuhteiden parantumiseen. Työaikoja ja työturvallisuutta ei kaikissa maissa pidetä kovin tärkeinä, ja työlainsäädäntö laahaa kansainvälisten standardien perässä.

Siksi on tärkeää, että Finnfund on muiden kehitysrahoittajien kanssa vauhdittamassa vastuullisten yritysten kasvua ja kehitystä. Finnfund rahoittaa merkittäviä veturiyrityksiä Afrikassa ja muualla kehitysmaissa. Varsinaisen rahoituksen lisäksi ainakin yhtä merkittävää on se, että rahoituksella parannetaan paikallista ympäristö- ja yhteiskuntavastuuta ja luodaan kehitysvaikutuksia, jotka näkyvät ja tuntuvat niin paikallisten ihmisten arjessa kuin laajemmin yhteiskunnassa.

Päivi Lehtonen
ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntija, Finnfund

Päivi Lehtonen aloitti Finnfundin ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntijana syyskuussa 2020. Tätä ennen hän on työskennellyt muun muassa ulkoministeriön erityisasiantuntijana Etelä-Afrikassa ja kehityskonsulttina Tansaniassa.

 

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.

Lue seuraavaksi: