BOPA rahoittaa ja kehittää Aasian mikrorahoituslaitoksia, ja yritys on myös mukana 2X Challenge -aloitteessa. Yksi BOPAn salkkuyhtiöistä on Asian Credit Fund LLC, jonka toimitusjohtaja Zhanna Zhakupova on harvoja rahoitusalan naisjohtajia Kazakstanissa.
Lue tästä hänen ajatuksiaan johtajuudesta.
BOPA edistää taloudellista osallisuutta ja naisten johtajuutta Aasiassa
Määrätietoisella työllä johtajaksi
Zhanna Zhakupova on Microfinance Organization Asian Credit Fund LLC:n (ACF) toimitusjohtaja ja yksi Kazakstanin harvoista rahoitusalalla työskentelevistä naisjohtajista. Zhanna on innostava esimerkki, sillä hän aloitti ACF:ssa lainaneuvottelijana ja eteni viidessä vuodessa yhtiön toimitusjohtajaksi.
ACF on ollut BOPAn salkkuyhtiö vuodesta 2014. ACF tarjoaa pienituloisille maaseudun asukkaille mahdollisuuden kohentaa toimeentuloaan. Yli 80 prosenttia sen laina-asiakkaista on naisia, ja tarjottavat tuotteet ja palvelut tukevat ja vahvistavat naisten taloudellista osallistumista ja voimaantumista.
Mitä Zhanna ajattelee naisjohtajuudesta mikrorahoitusalalla ja koronan vaikutuksista alaan?
Mistä työurasi alkoi? Millainen tausta sinulla on?
”Aloitin työurani farmaseuttina, mutta työskenneltyäni alalla kaksi vuotta päätin jatkaa korkeakouluopintoja ja erikoistua rahoitukseen. MBA-tutkinnon suoritettuani aloitin kirjanpitäjänä Almatyssä toimivan Mercy Corps Internationalin mikroyrityksille suunnatussa lainaohjelmassa. Mercy Corps oli ensimmäinen Kazakstanissa toiminut kansainvälinen kansalaisjärjestö.”
Onko taustastasi ollut apua ACF:n tehtävissä?
”Farmaseuttina työhöni kuului apteekin toiminnan kehittäminen. Työkokemus ja korkeakoulututkinnon tuoma laskentatoimen, rahoituksen, taloustieteen, kustannuslaskennan ja liiketoiminta-analytiikan osaaminen sekä kyky kriittiseen ajatteluun antoivat eväitä osallistua Mercy Corpsin mikroyrityksille suunnatun lainaohjelman kehittämiseen. Olin kiinnostuneempi kenttätyöstä, joten pyysin päästä ohjelmaan lainaneuvottelijaksi. Tuosta tehtävästä etenin pian projektipäälliköksi. Olin sopiva henkilö auttamaan kansalaisjärjestö Mercy Corpsia ACF:n toiminnan käynnistämisessä, sillä halusin tehdä töitä maaseudun naisten kanssa ja tunsin liiketoimintaprosessin läpikotaisin myös kokemuksen kautta.”
Oletko koskaan kohdannut toimitusjohtajana vaikeuksia siksi, että olet nainen? Miten selvisit niistä?
”Kazakstanissa on miesvaltainen kulttuuri. Varsinkin rahoitusalalla on pääasiassa vain miehiä. Olen kyllä kohdannut ja kokenut vaikeuksia työssäni siksi, että olen nainen. Ymmärsin, että on tärkeää saada äänensä kuuluviin. Opin sivuuttamaan syrjinnän, johon törmäsi myös valtion hallintoelimissä, ja pakotin itseni tuomaan esiin mielipiteitäni vaikenemisen sijaan. Kun harjoittelin yleisölle puhumista ja hakeuduin aktiivisemmin yritysverkostoihin, aloin saada mielipiteitäni esiin ja tulla kuulluksi.”
Onko koronalla mielestäsi ollut mitään myönteisiä vaikutuksia yhtiön toimintaan?
”Tämän pandemian kanssa on opittava elämään. Koronatilanne pakottaa etsimään innovatiivisia tapoja olla yhteydessä asiakkaisiin – vähentämään ihmiskontakteja ja hyödyntämään enemmän teknologiaa. Uskon rahoitusalan toipuvan tästä. ACF on mikrorahoituslaitos, jolla on tehokkaat prosessit, vahvat henkilöresurssit ja uskolliset asiakkaat, joilla on resilienssiä. Liiketoimintaympäristössä on nyt uusi normaali, mutta digitaalisuuden hyödyntäminen ja proaktiivinen toiminta tekevät meistä varmasti entistä vahvempia.”
Teksti ja kuvat: BOPA
Lue lisää:
Naisjohtajuutta mikrorahoitusalalla
”En tiennyt olevani luontainen johtaja” – Penda Healthissä Esther Mwikalin lahjat huomattiin