Hyppää sisältöön
fi
en

Kiertotaloutta Nairobissa: käymäläjätteestä lannoitetta ja rehua

Heinäkuussa 2018 Kenian valtion ja yksityisen sektorin vesi- ja sanitaatioasiantuntijat esittelivät ”shit flow diagram” (SFD) -kartan, joka visualisoi käymäläjätteen kulkua Nairobissa. Maailmanpankin kehittämä työkalu paljasti, että 66 prosenttia Nairobissa tuotettavasta käymäläjätteestä jää käsittelemättä, mikä aiheuttaa vakavia riskejä niin ympäristölle kuin asukkaiden terveydellekin. 60 % kaupungin asukkaista ei ole viemäriverkoston piirissä.

Afrikan suurkaupunkien väestönkasvun myötä myös käymäläjätteen määrä kasvaa ja yksin Nairobissa tuotetaan noin miljoona tonnia kiinteää jätettä vuodessa. Ulosteiden laiton hävittäminen muodostaa valtavan ympäristöriskin ja mahdollistaa taudinaiheuttajien leviämisen.

Finnfundin vuodesta 2017 rahoittama Sanergy tuo hygieenisen vaihtoehdon kohtuuhintaan saataville kaikkialle Nairobiin. Kolmen MIT-opiskelijan innovaatiosta lähtenyt yritys kerää vuosittain 6 000 tonnia kiinteää jätettä ja muuntaa kerätyn jätteen arvokkaiksi lopputuotteiksi kuten lannoitteeksi ja hyönteispohjaiseksi eläinten rehuksi.

680 kuorma-autollista jätettä

Sanergyn asentamat Fresh Life -ulkokäymälät auttavat ratkaisemaan sanitaatio-ongelmaa ja tarjoavat samalla alueen asukkaille työtä ja toimeentuloa. Sanergy työllistää yli 250 ihmistä, joista yli 60 % asuu Nairobin epävirallisilla asutusalueilla. Tämän lisäksi yli 1 200 yrittäjää toimii franchise-mallin mukaisesti. Monet näistä yrittäjistä ovat nuoria. He ovat ostaneet Fresh Life -käymälän ja perustaneet asuinalueilleen kaupallisia vessoja. Pientä maksua vastaan käytettäviä käymälöitä hyödyntää päivittäin yli 65 000 ihmistä. Palvelun piirissä on nyt kokonaisuudessaan päivittäin yli 103 000 asukasta ja vuoden 2018 aikana kerättiin 680 kuorma-autollista jätettä. Kerääminen tehdään ensisijaisesti kärryillä, jotta päästään myös kaupungin kapeimmille kujille.

”Sanergyn toimintamalli on yksinkertaisen nerokas ja sen vaikutukset valtavia. Toimintaa on mahdollista skaalata kasvavien kaupunkien tarpeisiin”, toteaa Finnfundin rahoituspäällikkö Ari Nironen.

”Siinä, missä jätteitä on aikaisemmin heitetty muovipusseissa minne sattuu, voidaan nyt tarjota puhdas ja turvallinen sanitaatio myös kaupungin köyhimmille asukkaille.”

Sanergy Nairobi

Katso video

Mustasotilaskärpäset muuttavat jätteet proteiiniksi

Sanergyn esimerkki on kiertotaloutta parhaimmillaan: Sanergy paitsi kerää, myös muuntaa käymäläjätteet hyödyllisiksi lopputuotteiksi kuten lannoitteiksi, rehuksi ja biokaasuksi. Lannoitteen tuottamiseksi Sanergy yhdistää jätteen sahanpuruihin, muihin hiililähteisiin ja tehokkaisiin mikro-organismeihin, jotka eliminoivat taudinaiheuttajat. Jokainen lannoite-erä testataan WHO:n standardien mukaisesti.

Hyönteisperäisen rehun tuotannossa työn tekevät mustasotilaskärpäset, joiden toukat kuluttavat orgaanisia jätteitä, poistavat taudinaiheuttajia ja muuttavat jätteet proteiiniksi. Toukat keitetään ja kuivataan taudinaiheuttajien eliminoimiseksi ja tuloksena on vastuullisesti tuotettua, ravinteikasta ja proteiinipitoista eläinrehua. Sekä lannoitteen että rehun vaikutukset maatalouden tuottavuuteen ovat olleet positiivisia.

Lue lisää:

Sanergy-hankeyhteenveto

Sanergyn kotisivut

 

 David Auerbach, Co-Founder, Sanergy

David Auerbach, Co-Founder, Sanergy