Hyppää sisältöön
fi
en

Penda Healthissä urapolku on auki kaikille

Finnfund arvioi säännöllisesti sukupuolten tasa-arvon toteutumista salkkuyhtiöissään. Penda Health erottuu aina joukosta, sillä lähes 70 prosenttia sen henkilöstöstä on naisia. Naisia työskentelee kaikilla organisaation tasoilla tukitoiminnoista hallitukseen. Puolet johtotiimistä on naisia, ja toimitusjohtajanakin on nainen. Onko tämä sattumaa?

”Ei todellakaan”, sanoo Pendan Global Partnerships Manager Monica Dey. ”Tasa-arvoajattelu on läsnä kaikessa, mitä teemme. Tavoitteenamme on alusta asti ollut pestata naisia johtopaikoille, koska naiset ja perheet ovat pääasiallinen asiakasryhmämme. Kukapa naisen tarpeet tuntisi paremmin kuin toinen nainen?”

Palveluja naisilta naisille

Penda Healthillä on 17 terveysasemaa Nairobissa, ja sen missiona on tuoda laadukas terveydenhoito lähelle asiakasta. Vuonna 2012 perustettu yhtiö tarjoaa erityisesti naisille suunnattuja palveluja, kuten perhesuunnittelua ja raskaudenaikaista hoitoa.

Asiakkaista 60–70 prosenttia on naisia, ja monet heistä ovat pienten vauvojen äitejä. Naiset usein päättävät, mistä perheen terveyspalvelut hankitaan, ja he myös suosittelevat hyväksi kokemiaan palveluja ystävilleen.

Monilla Pendan naistyöntekijöistä on vaikuttava urapolku: Vastaanottotyöstä on edetty esimiestehtäviin tai potilastyöstä aluepäälliköksi, jonka vastuulla on useita terveysasemia. Pendassa taidetaan kannustaa naisia uralla etenemiseen?

”Pendassa todella panostetaan mentorointiin ja koulutukseen”, sanoo Dey. ”Suosimme sisäisiä rekrytointeja ja kannustamme ihmisiä hakemaan ylempiin tehtäviin yrityksessä. Tarvittaessa järjestämme lisäkoulutusta.”

Oma ääni kuuluviin

Penda haluaa luoda kulttuuria, jossa annetaan palautetta ja jaetaan ajatuksia.

”Tämä on erityisen iso asia naisille, koska monille heistä on ollut vaikeaa ilmaista omia mielipiteitä. Penda rohkaisee heitä ottamaan työssään enemmän vastuuta tai johtajuutta”, Dey toteaa. ”Tällaiset työpaikat ovat Nairobissa harvassa, joten naisista voi aluksi tuntua vaikealta tuoda itseään esiin äänekkäämmin. Rohkeus sanoa asioita löytyy kyllä pian.”

Se että johtotehtäviin valitaan naisia kertoo myös asiakaskeskeisyydestä – monet palveluista kun on suunnattu naisille. Naispuoliset roolimallit taas vaikuttavat henkilöstön vaihtuvuuteen ja työtyytyväisyyteen. Hoitohenkilökunnalle olisi kyllä kaupungissa muunkinlaisia työtilaisuuksia, mutta hyvät etenemismahdollisuudet saavat varsinkin naiset pysymään pidempään. Tämä on tietysti hyväksi liiketoiminnalle.

”Teemme kahdesti vuodessa työtyytyväisyyskyselyn”, kertoo Dey. Viimeisimmän kyselyn perusteella 80 prosenttia pendalaisista suosittelisi Pendaa työpaikkana, ja 90 prosenttia viihtyy työssään. Monet vastaajista totesivat, että ”tarjolla on monenlaisia mahdollisuuksia kehittää itseään ja osaamistaan” ja että Penda ”huolehtii hienosti työntekijöistään ja heidän perheistään”.

Maa: Kenia
Toimiala: Terveydenhoito
Sijoitusvuosi: 2018

Esther Mwikali aloitti Penda Healthissä vuonna 2015 työskenneltyään sitä ennen nairobilaisessa sairaalassa. ”Halusin vaihtelua ja tehdä jotain, joka koskettaisi yhteisöä laajemmin”, hän kertoo. Penda oli tuolloin vielä startup-vaiheessa ja oli vasta avannut toisen terveysasemansa Umojaan. Mwikali sai asemalta Clinical Officerin paikan.

Jo pari kuukautta myöhemmin hänelle tarjottiin hoitotiimiä vetävän Senior Clinical Officerin tehtävää. ”Opettelin siinä vaiheessa vasta talon tavoille”, hän sanoo. ”Esimieheni yksinkertaisesti ilmoitti, että sopisin tiiminvetäjäksi. Olin innoissani, vaikkei minulla ollut aiempaa johtajakokemusta.”

Lue Estherin tarina >>

 

Katso video

Tavoitteena kaikkien etu

Penda on viime aikoina panostanut digitaaliseen terveydenhuoltoon. Digipalveluista hyötyvät niin työntekijät kuin asiakkaatkin, ja erityisen tärkeitä ne ovat tuoreille äideille. Koronapandemia on tietysti lisännyt etävastaanottojen tarvetta. Asiakkaat voivat itsekin olla sähköisesti yhteydessä terveysasemiin.

”On kiinnostavaa nähdä, miten tämä vaikuttaa työntekijöiden ja asiakkaiden tyytyväisyyteen”, sanoo Dey. ”On kaikkien etu ja todellinen win-win-tilanne, että käyttöön otetaan uudenlaisia toimintatapoja.”

Lue lisää terveysalan sijoituksistamme

Finnfund rahoittaa terveydenhuoltoyhtio Humanian sairaalaverkoston laajenemista Egyptissa ja Marokossa

Finnfundin sijoitus parantaa naisten terveys- ja hygieniatuotteiden saatavuutta Itä-Afrikassa