Hyppää sisältöön
fi
en

Mahdollisuus mikrolainaan edistää tasa-arvoa

Intiassa naisten osallistumismahdollisuudet talous- ja työelämään ovat alhaiset – naiset esimerkiksi omistavat vain 4 % intialaisista yrityksistä ja vastaavat vain noin 17 % maan kansantuotteesta. Naisten osuus työvoimasta on yksi maailman alhaisimmista eli 26 %.

Annapurna Finance tarjoaa mikrolainoja ja niihin liittyen talouslukutaidon koulutusta pääsääntöisesti köyhille naisille Intian maaseudulla. Annapurna on myös tärkeä työllistäjä. Yhtiössä työskentelee yli 5 000 henkilöä. Yhtiö tarjoaa kaikille työntekijöilleen koulutusta ja etenemismahdollisuuksia. Yhtiöllä on sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi suunnitelma, jonka yhtenä tavoitteena on muun muassa lisätä naistyöntekijöiden lukumäärää työntekijöissä ja johdossa.

Liiketoiminnan takana halu toimia yhteiskunnan ja naisten hyväksi

”Kiinnostuimme Annapurnasta, koska yhtiöllä on vahva sosiaalinen missio, joka tähtää naisten voimaannuttamiseen”, kertoo Finnfundin rahoituspäällikkö Ulla Huotari. Yhtiön juuret ulottuvat 1990-luvun alkuun, jolloin People’s Forum -niminen kansalaisjärjestö aloitti mikrorahoitusohjelman Odishassa, yhdessä Intian köyhimmistä osavaltioista.

”Vaikka mikrorahoitusliiketoiminta eriytettiin kansalaisjärjestöstä vuonna 2009, kansalaisjärjestöjuurista kumpuava halu toimia yhteiskunnan ja naisten hyväksi näkyy hyvin yhtiön toimintakulttuurissa”, jatkaa Huotari.

Nykyisin Annapurnalla on noin 1,4 miljoonaa aktiivista laina-asiakasta. Lainat ovat pääasiassa ryhmälainoja ja mahdollistavat elinkeinon harjoittamisen. Yhtiöllä on myös lainatuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville, kuten transsukupuolisille, yksinhuoltajille, naimattomille naisille ja kastittomille.

”Mikrorahoituksen saaneet naiset työskentelevät useimmiten omassa kylässään, omasta kodistaan käsin. Rahoituksen avulla moni on ostanut esimerkiksi ompelukoneen tai maitokarjaa. Myös pieniä kauppoja on perustettu paljon”, kertoo Huotari.

 

Maa: Intia
Toimiala: Rahoituspalvelut
Finnfundin sijoitusvuosi: 2019

 

 

 

 

 

Lue lisää Finnfundin sijoituksista rahoituslaitoksiin

Annapurnan laina teki käsityöstä kestävän toimeentulon lähteen

Khordhan alueella, Karadagadian kylässä yleisin ammatti on  paperisten naamioiden ja puisten epäjumalien valmistaminen. Kausiluontoisen työn tulot eivät ole tasaisia ja suurin osa perheistä elää köyhyysrajan alapuolella. Manjulata Mahapatra saa naapureidensa tapaan elantonsa käsitöistä.

Vuonna 2015 Annapurnan Khordhan-toimiston työntekijä Sukanta Sahu lähestyi häntä ja muita kylän naisia ​​ ja kertoi, miten Annapurna edistää toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Yksitoista naista, mukaan lukien Manjulata, perusti oman ryhmän ja avasi pankkitilin. Jokainen sai 20 000 rupian (noin 250 euron) lainan Annapurnalta. Laina auttoi heitä hankkimaan raaka-aineita ja kasvattamaan tuotantoa. Manjulata ja hänen miehensä alkoivat kiertää tapahtumissa myymässä tuotteitaan. Pitääkseen yllä kasvanutta tuotantotahtia hän otti myös muita perheenjäseniä mukaan auttamaan.  Vuoden kuluessa Manjulatan kuukausitulo kasvoi kaksinkertaiseksi.

Annapurnan financial literacy -opetuksen ansiosta hän alkoi myös säästää säännöllisesti.  Säästöjen avulla perheen poika sai tasokkaan koulutuksen ja pääsi töihin, tytöistä nuorin on parhaillaan lukiota vastaavassa koulussa. Perheen kotitaloa on pystytty remontoimaan.

Manjulata iloitsee Annapurnalta saamastaan lainasta. Kierrettyään kaupunkitapahtumissa hän on myös edennyt käsityötaidon kouluttajaksi. Majulata uskaltaa jo unelmoida.

Annapurna financing services in India