Hyppää sisältöön
fi
en

Cabeólica: Tuulivoima korvaa tuontiöljyn Kap Verdellä

Ilmastovaikutuksia, työtä ja talouskasvua

Cabeólican tuulipuisto Länsi-Afrikan saarivaltio Kap Verdellä tuottaa yli 14 prosenttia maan vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Ilmeisten ilmastovaikutusten lisäksi tuulipuisto on tuonut kapverdeläisille myös talouskasvua, työpaikkoja ja toimeentuloa. Finnfund teetti keväällä 2018 ulkopuolisen arvioinnin hankkeen vaikuttavuudesta.

Cabeólican tuulipuisto koostuu 30 turbiinista neljällä eri Kap Verden saarella, noin 500 kilometriä Afrikan länsirannikosta länteen. Kapasiteetiltaan 25,5 megawatin tuulipuisto nosti Kap Verden uusiutuvan energian tuotannon kerralla nollasta yli 20 prosenttiin. Maa on sitoutunut kokonaan korvaamaan tuontiöljyn ja -dieselin uusiutuvalla energialla 2025 mennessä.

Vaikuttavuusarvioinnista käy ilmi, että tuulipuisto lisäsi toteutunutta energiantarjontaa 14 prosentilla. Tuottamalla verkkoon edullisempaa, uusiutuvaa energiaa, Cabeólica on laskenut Kap Verden keskimääräistä energiantuotantokustannusta 8 prosentilla eli 2 sentillä kilowattitunnilta.

Kymmenestä saaresta koostuva Kap Verde on ollut hyvin riippuvainen tuontiöljystä. Siirtyminen tuulivoimaan on korvannut 22 prosenttia Kap Verden maahantuodusta polttoaineesta, mikä tarkoittaa 17 miljoonaa litraa dieseliä, arvoltaan yli kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Tämä vastaa 2,1 prosenttia maan ulkomaankaupan alijäämästä.

Cabeólican tuulipuisto on vähentänyt sähkökatkoksia arviolta 60 prosenttia. Luotettavampi sähkönjakelu puolestaan on lisännyt yritysten tuotantoaikaa 0,8 prosentilla ja kansallista kokonaistuotantoa 0,25 prosentilla.

Parantunut tuottavuus tuo Kap Verdelle arviolta yli 500 työpaikkaa ja korkeampia tuloja lähes kolmen miljoonan euron verran.

Tuulipuiston keskeinen tavoite on kuitenkin päästöjen vähentäminen. Se onkin korvannut yli 50 kilotonnin edestä hiilidioksidipäästöja vuosittain, mikä vastaa noin 12 prosenttia koko maan päästöistä.

Finnfund investoi Cabeólicaan vuonna 2010. Hankeyhtiön muut omistajat ovat Africa Finance Corporation, paikallinen sähköyhtiö Electra ja Kap Verden valtio.

Tuulipuiston vaikuttavuusarvioinnin tilasivat Finnfund ja Africa Finance Corporation. Sen toteutti hollantilainen, organisaatioiden vaikuttavuuteen ja vastuullisuuteen erikoistunut konsulttiyhtiö Steward Redqueen. Selvityksen metodologia keskittyi arvioimaan linkkiä luotettavan, edullisen energian ja talouskasvun välillä.

Lue lisää:

Kehitysvaikutusarviointi: Power and Jobs in Cape Verde, September 2018

Maa: Kap Verde
Toimiala: Uusiutuva energia
Sijoitusvuosi: 2010

 

 

 

 

Lue lisää Finnfundin sijoituksista uusiutuvaan energiaan