Hyppää sisältöön
fi
en

Lake Turkana: Afrikan suurin tuulipuisto Keniassa

Puhdasta energiaa Kenian kasvavaan tarpeeseen

Nopeassa talouskasvussa oleva Kenia on panostanut voimakkaasti maan sähköistämiseen. Hyvä uutinen ilmaston kannalta on se, että Keniasta on hyvää vauhtia tulossa Afrikan johtava maa uusiutuvan energian käytössä.

Syksyllä 2018 Kenian sähköverkkoon kytkettiin Afrikan suurin tuulipuisto, 310 megawatin voimala lähellä Kenian Turkana-järveä. Tuulivoimala kattaa jopa 15% maan nykyisestä sähköntarpeesta. Finnfund on ollut hankkeen osakkaana rakentamisen alkuvaiheesta lähtien eli vuodesta 2013.

Tuulella tuotettu sähkö on luotettavampaa, halvempaa ja puhtaampaa. Sillä on merkittävät ilmastovaikutukset, kun tuulisähkö korvaa fossiilisilla tuotettua energiaa. Edullisempi ja luotettavampi sähkö parantaa palveluita ja edesauttaa yritysten kannattavuutta ja sitä kautta työllisyyttä.

Finnfundin lisäksi hanketta ovat rahoittaneet Euroopan investointipankki, Afrikan kehityspankki ja joukko kehitysrahoittajia.

Suomalainen Peikko Group on toimittanut tuulivoimaloiden perustusratkaisun. Toimitus käsittää 365 pulttikehikkoa. Pulttikehikot koostuvat ankkurointipulteista ja ankkurointi- ja asennusrenkaista.

Projekti työllisti rakennusvaiheessa enimmillään noin 2 500 ihmistä syrjäisellä maaseudulla ja synnyttää noin 200 pysyvää työpaikkaa.  Hanketta varten rakennettu 200 kilometriä pitkä tie lyhensi kalastajien ja muiden ihmisten matka-aikoja lähimpään kaupunkiin päivistä tunteihin. Tiedot käyvät ilmi Finnfundin ja kumppaneiden teettämästä ulkopuolisesta arvionnista.

 

Maa: Kenia
Toimiala: Uusiutuva energia
Finnfundin sijoitusvuosi: 2013

 

 

 

 

Lue lisää Finnfundin sijoituksista uusiutuvaan energiaan
Katso video

Poikkeuksellisen hyvät tuuliolosuhteet

Ajatus tuulipuiston perustamisesta Kenian pohjoisosaan lähelle Turkanajärveä syntyi jo 1990-luvulla, kun pitkään Keniassa asunut hollantilainen yrittäjä Carlo van Wageningen ryhtyi selvittämään kumppaneineen alueen tuulioloja.

”Tuulimittauksia tehneet asiantuntijat luulivat aluksi, että laitteissa täytyy olla jotakin vikaa – niin voimakkaita ja jatkuvia tuulet olivat”, van Wageningen sanoo.

Selvitysten lopputulos oli, että kyseessä on yksi maailman parhaimmista paikoista tuulipuistolle. Alue on kahden korkean vuoren välissä olevaa tasaista autiomaata, jota pyyhkivät poikkeuksellisen voimakkaat tuulet.

Kilpailuetu perustuu ennen muuta erinomaisiin tuulioloihin. Turkanajärven tuntumassa tuuliturbiinien käyttöasteessa päästään noin 60 prosenttiin, kun Euroopassa vastaava luku jää tyypillisesti 20 prosenttiin.

Uusiutuva energia on yksi Finnfundin painopistealueista, koska on ilmastonmuutoksen kannalta ratkaisevaa, kuinka kehitysmaat vastaavat nopeasti kasvavaan energiantarpeeseensa.