Hyppää sisältöön
fi
en

EthioChicken parantaa ruokaturvaa ja elintasoa Etiopiassa

Terveita kanoja, tuloja ja työpaikkoja

EthioChicken-yrityksen tavoitteena on parantaa etiopialaisten ruokaturvaa sekä vähentää vajaaravitsemusta ja köyhyyttä. Yritys kasvattaa untuvikkoja, joiden munien ja lihan avulla erityisesti maaseudulla asuvat perheet voivat monipuolistaa ruokavaliotaan ja hankkia toimeentuloa.

Yrityksellä on tällä hetkellä kolme kanalaa, joissa se kasvattaa untuvikkoja. Se myy untuvikot ulkopuolisille kasvattajille, joista valtaosa on alle 30-vuotiaita nuoria, joilla on usein yliopistokoulutus. Heidän tehtävänään on kasvattaa untuvikoista kananpoikia ja myydä ne noin 4-6 viikon ikäisinä perheille, jotka voivat tuottaa kanojen avulla munia ja kananlihaa syötäväksi sekä myytäväksi. Näistä lopullisista asiakkaista arviolta noin 85 prosenttia asuu maaseudulla. Kanan kasvatuksesta huolehtivat pääsääntöisesti perheiden äidit muiden töidensä ohella.

Kasvattajat antavat myös yhdessä valtion maatalousasiantuntijoiden kanssa koulutusta kanojen kasvattamisessa.

EthioChickenin keskittyy kasvattamaan rotuja, jotka ovat tuottoisampia kuin perinteiset etiopialaiset kanarodut: ne esimerkiksi kasvavat nopeammin ja munivat enemmän. Lisäksi ne ovat terveempiä, sillä kaikki untuvikot rokotetaan ennen niiden myyntiä kasvattajille. Kananmunat ja -liha lisäävät ruokavalion proteiinipitoisuutta. Samalla ne voivat olla tärkeä tulonlähde.

”Finnfundin rahoituksen avulla voimme rakentaa kanaloita sekä investoida uusiin hautomakoneisiin ja ruoan käsittelylaitteisiin, parantaa hygieniaa, sanitaatiota sekä työpaikkamme terveellisyyttä ja turvallisuutta edelleen. Tämä kaikki auttaa meitä pääsemään lähemmäs visiotamme, että jokainen etiopialainen saisi yhden vastuullisesti kasvatetun kanan vuodessa”, sanoo EthioChickenin toimitusjohtaja David Ellis.

Maa: Etiopia
Toimiala: Kestävä maatalous
Finnfundin sijoitusvuosi: 2016

 

 

 

 

Lue lisää Finnfundin sijoituksista kestävään maatalouteen
Katso video

Vaikutusta miljoonien etiopialaisten elämään

Vuonna 2010 perustettu yritys on kasvattanut ja myynyt jo kolmetoista miljoonaa untuvikkoa Etiopiassa. Yritys työllistää tällä hetkellä suoraan yli 700 ihmistä, joista 40 prosenttia on naisia. Lisäksi se työskentelee noin 1 800 kasvattajan kanssa, jotka työllistävät tuhansia ihmisiä. Kun mukaan lasketaan kanojen lopulliset ostajat, yrityksen voidaan arvioida vaikuttaneen myönteisesti esimerkiksi vuonna 2016 jopa 1,3 miljoonaan kotitalouteen eli arviolta jopa yli kuuden miljoonan etiopialaisen elämään.

Finnfund on myöntänyt EthioChickenin omistavalle AgFlow Poultrylle 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lainan. Tavoitteena on tukea yrityksen kehitystä ja toiminnan laajentamista Etiopiassa.

”EthioChicken tekee tärkeää työtä, ja rahoitamme mielellämme sen toiminnan laajentamista ja kehittämistä. Ruokaturvan parantaminen ja työpaikkojen luominen erityisesti nuorille ovat Etiopian ja koko alueen kehityksen kannalta avainasemassa”, sanoo Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi.

”EthioChickenin toimintamalli on lähes ainutlaatuinen Afrikassa – se on ainoa siipikarjayritys, joka on onnistunut tavoittamaan laajasti nimenomaan maaseudun kotitaloudet pystyen samalla toimimaan kannattavasti”, toteaa Finnfundin rahoituspäällikkö Jari Matero.

Yritys on saanut aiemmin kansainvälistä huomiota ja kiitosta työstään. Ruokaturvan parantaminen on erityisen tärkeää Etiopiassa, joka kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Maa on kärsinyt viime aikoina poikkeuksellisesta kuivuudesta, mikä on vaikuttanut erityisesti maanviljelijöiden ja muiden maaseudulla asuvien elämään. Maassa on ollut myös poliittista levottomuutta. Samalla Etiopia on yksi niistä maista, joissa väestön määrä kasvaa voimakkaimmin maailmassa: YK arvioi väestön tuplautuvan nykyisestä 99 miljoonasta 188 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Katso video:

EthioChicken tukee etiopialaisia kanankasvattajia