Hyppää sisältöön
fi
en

16.3.2023

Finnfund myy osuutensa Afrikan suurimmasta tuulipuistosta BlackRockille

-”Hanke kattaa jo 14 % Kenian nykyisestä sähköntarpeesta”

Person standing in front of the wind farm

Helena Teppana, apulaisjohtaja, Finnfund

Suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund myy osuutensa Lake Turkana Wind Power (LTWP) -tuulipuistosta maailman suurimman varainhoitajan BlackRockin hallinnoimalle rahastolle Climate Finance Partnershipille (CFP). Rahasto tekee ilmastosijoituksia.

”Tämä hanke on ylittänyt odotukset monin tavoin. Lake Turkana Wind Power oli aikanaan Finnfundin suurin pääomasijoitus ja yksi Kenian historian suurimmista sijoituksista. Lake Turkana -tuulipuisto kytkettiin kansalliseen sähköverkkoon vuonna 2018 ja se kattaa noin 14 % Kenian nykyisestä sähköntarpeesta tuoden sähköt noin 1,2 miljoonaan talouteen. Osuutemme myyminen tässä vaiheessa on meille luonteva askel”, kertoo Finnfundin apulaisjohtaja Helena Teppana, joka on ollut hankkeessa mukana ensimmäisestä päivästä lähtien ja LTWP:n hallituksessa vuodesta 2014.

Sopimus kaupasta on allekirjoitettu, mutta vaatii vielä muutamien ennakkoehtojen täyttymistä. Yhtiön maksama tuotto ja kauppasumma yhdessä vastaavat yli kaksinkertaisesti Finnfundin tekemää pääomasijoitusta. Finnfund on ollut yhtiön osakkaana tuulipuiston rakentamisen alusta lähtien eli vuodesta 2014. Osuutensa tuulipuistosta myyvät myös Vestas ja Investment Fund for Developing Countries (IFU).

”Finnfund oli mukana jakamassa rakennusvaiheen ja operatiivisen toiminnan alkuvaiheen riskiä. Nyt, kun tuulipuisto on saavuttanut asetetut tavoitteet ja tuottaa kassavirtaa, meidän on aika siirtyä eteenpäin. Jatkamme sijoitusten tekemistä uusiutuvaan energiaan Afrikassa.” Uusiutuva energia on yksi Finnfundin pääsektoreista ja viimeaikaisiin investointeihin kuuluu muun muassa Menengain geotermisen energian projekti Nakurussa, Keniassa. Finnfund saa rahoituksensa Suomen valtiolta, yksityisiltä pääomamarkkinoilta ja sijoitustensa tuotosta.

BlackRock Alternativesin David Giardano, Global Head of Climate Infrastructure, sanoo yhtiön olevan hyvin innostunut CFP:n ensimmäisestä sijoituksesta Keniaan, yhteen Afrikan nopeiten kasvavista talouksista. ”Odotamme innolla yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa. Tämä on sekä historiallinen, energiasiirtymän tuoma investointimahdollisuus mutta myös mahdollisuus tukea paikallisia elinkeinoja ja taloutta.”

Poikkeuksellisen hyvät tuuliolosuhteet

Windmills in KenyaTuulipuiston tuottama kotimainen energia on vähentänyt Kenian riippuvuutta öljyn tuonnista ja maan lasketaan säästäneen yli 281 miljoonaa euroa vuosien 2018 ja 2021 välillä. Kenia on yksi Afrikan nopeimmin kasvavista talouksista ja sähkönkulutuksen odotetaan kasvavan lähes 5 prosentin vuosivauhdilla kaupungistumisen, maaseudun sähköistymisen ja nopean kehityksen myötä.

”Tämä hanke on ylittänyt odotukset monella tavalla”, kertoo Teppana. ”Sen valtavasta koosta ja syrjäisestä sijainnista huolimatta tuulipuisto valmistui aikataulun ja budjetin mukaisesti. Operatiivisen toiminnan käynnistyttyä olemme nähneet tuuliturbiinien käyttöasteen asettuvan noin 60 prosenttiin vuositasolla, kun Euroopassa vastaava luku jää tyypillisesti 20-30 prosenttiin. Joinakin päivinä muutamien tuntien ajan Lake Turkana Wind Power on tuottanut Kenian sähköverkkoon uusiutuvaa energiaa sadan prosentin käyttöasteella. Tämä on ehdottomasti yksi maailman parhaista paikoista tuulipuistolle”, sanoo Teppana.

Sähköntuotannon ohella LTWP vauhdittaa alueen kehitystä. Perustamisestaan lähtien LTWP on auttanut alueen yhteisöjä hyötymään projektista. LTWP on perustanut Winds of Change –nimisen yhtiön toteuttamaan projekteja paikallisille yhteisöille. Winds of Changen pääasiallinen fokus on auttaa pääsyä koulutukseen, terveydenhuoltoon ja puhtaaseen veteen. Lisäksi Winds of Change tukee kyläyhteisöjä myös muissa heidän tarpeissaan mahdollisuuksien mukaan. Rakentamisen aikana LTWP työllisti enimmillään noin 2.500 henkilöä, nykyisellään noin 400. LTWP perusparansi reilun 200 km:n pituisen tien projektille, josta ovat hyötyneet myös paikalliset. Turkana-järven kalastajat saavat nykyään saaliinsa nopeasti tuoreena markkinoille, ja siten paremman hinnan saaliistaan. Tiedot käyvät ilmi Finnfundin ja kumppaneiden teettämästä ulkopuolisesta arvioinnista.

Lyhyesti

  • Lake Turkana Wind Farm -tuulipuiston rakentaminen alkoi vuonna 2014
  • Tuulipuisto kytkettiin Kenian sähköverkkoon vuonna 2018
  • Tuulipuistossa on 365 tuuliturbiinia, joista jokaisen teho on 850 kilowattia. Suomalainen Peikko Group on toimittanut niiden perustusratkaisun.
  • Tuulipuisto kattaa noin 14 % Kenian nykyisestä sähköntarpeesta
  • Finnfund on ollut yhtiön osakkaana vuodesta 2014.

Lisätietoja: apulaisjohtaja Helena Teppana, Finnfund, 040 822 8296, helena.teppana@finnfund.fi
Median yhteydenotot: viestintäjohtaja Unna Lehtipuu, Finnfund, 040 624 0896, unna.lehtipuu@finnfund.fi

 

 

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: