Hyppää sisältöön
fi
en

Valle Solar: Puhdasta aurinkoenergiaa Hondurasin maaseudulle

Aurinkoenergia korvaa tuontiöljyä ja luo työpaikkoja

Puhdasta sähköä 480 000 eli lähes puolelle miljoonalle perheelle ja yli 78 000 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä vuosittain. Hondurasilainen Valle Solarin aurinkovoimapuisto on onnistunut hyvin tavoitteessaan.

Se on tuonut helpotusta maata vaivaavaan sähköpulaan, luonut työpaikkoja ja infrastruktuuria köyhälle maaseudulle sekä lisännyt uusiutuvan energian tuotantoa. Valle Solar parantaa osaltaan myös Hondurasin vaihtotasetta, kun tarve öljyn tuonnille vähenee.

Kyseessä on vuonna 2015 Tyynenmeren rannikolle Nacaomen kaupungin lähelle valmistunut aurinkovoimapuisto. Valle Solar on toinen kahdesta identtisestä aurinkovoimalasta, jotka valmistuessaan muodostivat yhdessä Latinalaisen Amerikan suurimman aurinkovoimapuiston. Voimalaitosten nimellisteho on yhteensä 100 megawattia.

Voimalaitoshankkeelle tyypilliseen tapaan hanke työllistää rakennusvaiheessa paljon paikallista työvoimaa – Valle Solarissa kiireellisenä aikana työpaikkoja oli noin 500. Nyt kun voimalaitos on toiminnassa ja kyse on lähinnä ylläpidosta, työntekijöitä on huomattavasti vähemmän – vuonna 2017 yhteensä 53.

Valle Solar on panostanut voimakkaasti ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisuuteen ja erityisesti paikallisten asukkaiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yhtiö on perustanut yhteisöhankkeita varten rahaston, jonka varojen käytöstä yhtiö ja paikalliset asukkaat päättävät yhdessä. Kuivuudesta kärsivällä alueella esimerkiksi vesihuollon parantaminen on ollut lähiyhteisöille alusta alkaen tärkeää. Nykyisin varoilla toteutetaan muun muassa terveyteen, ympäristöön, koulutukseen ja kunnallistekniikkaan liittyviä hankkeita.

Meillä on vahvat ja korkeatasoiset ympäristö- ja yhteiskuntavastuun periaatteet”, sanoo Valle Solarista vastaavan COHESSAn pääjohtaja Eduardo Arias. ”Ne ylittävät lainsäädännön vaatimukset, sillä yhteisöt ovat meille tärkeitä. Naapurimme ovat meidän kumppaneitamme.”

Yhtiö antaa rahoitusta ja tukee useita yhteisöhankkeita rahaston kautta. Esimerkiksi vuonna 2017 rahoitettiin koululuokkien rakentamista naapuruston koululle, kaivojen poraamista ja rakentamista sekä vesitankkien rakentamista paikallisille asukkaille.

Compañía Hondureña de Energía Solarin (COHESSA) on perustanut hondurasilainen Adolfo Larach, jonka kanssa Finnfund on tehnyt yhteistyötä jo aiemmin La Vegona -vesivoimahankkeessa.

”Olemme sitoutuneet kehittämään uusiutuvan energian tuotantoa Hondurasissa pitkällä tähtäimellä ja rakentamaan pitkiä suhteita hankkeiden lähellä asuvien yhteisöjen kanssa. Tuemme heidän taloudellista ja sosiaalista kehitystään perustuen kunnioitukseen ja jatkuvaan tukeen esimerkiksi hallinnointivalmiuksien, varojen, koulutuksen ja projektien toteutuksen kanssa”, sanoo Adolfo Larach.

Maa: Honduras
Toimiala: Uusiutuva energia
Finnfundin sijoitusvuosi: 2015

 

 

 

 

Lue lisää Finnfundin sijoituksista uusiutuvaan energiaan
Katso video

Mukana suomalaista ABB:n ja Enston teknologiaa

Valle Solarissa on mukana suomalaista ABB:n ja Enston teknologiaa. Suomen ABB toimitti hankeelle 52 invertteri- ja keskijänniteasemaa. Yhteys yritysten välille syntyi Finnfundin kautta. Teknologiatoimittajaksi ABB seuloutui lopulta projektiyhtiön kilpailutuksen jälkeen.

Invertteriasemat sisältävät kukin kaksi Suomessa kehitettyä aurinkosähköinvertteriä oheislaitteineen. ABB:n Vaasan-tehtailla suunnitellut ja valmistetut keskijänniteasemat sisältävät puolestaan muuntajat sekä keskijännitekojeistot. Lisäksi kauppaan kuuluvat aurinkosähkölaitosten ohjaus- ja monitorointijärjestelmä sekä paikallinen huoltopalvelu.