Hyppää sisältöön
fi
en

28.2.2018

Evaluaatio Finnfundin erityisriskirahoituksesta valmistui – painopisteen siirto köyhimpiin maihin onnistui

Finnfundin toimintaa ohjaavan ulkoministeriön tilaama evaluaatio erityisriskirahoituksesta on valmistunut. Arvioinnin mukaan erityisriskirahoitus on toiminut suunnitellulla tavalla, sillä entistä suurempi osa Finnfundin sijoituksista kohdistuu köyhimpiin maihin sekä riskipitoisiin mutta kehitysvaikutuksiltaan tärkeisiin hankkeisiin.

”Arviointi osoittaa erityisriskirahoituksen toimineen suunnitellulla tavalla eli siirtäneen yhtiön sijoitussalkkua köyhimpiin maihin sekä riskipitoisiin mutta kehitysvaikutuksiltaan tärkeisiin hankkeisiin, joiden olisi muuten vaikea saada rahoitusta”, sanoo osastopäällikkö Satu Santala ulkoministeriön tiedotteessa.

Kyseessä on valtion myöntämä tappiokorvaussitoumus, joka suunnattiin eri tavoin riskipitoisiin mutta kehitysvaikutuksiltaan poikkeuksellisen hyviin sijoituksiin. Riskisyyteen vaikuttavat esimerkiksi sijoituksen sijaintimaa, sijoituksen koko ja toimiala. Vastaavanlaisia hankkeita Finnfund on tehnyt jo ennen erityisriskirahoitusta, mutta nyt niitä pystyttiin tekemään enemmän.

Sitoumus oli voimassa vuosina 2012–2015 ja sen koko oli rajattu 50 miljoonaan euroon. Takuun piiriin on otettu 16 yrityshanketta, joista 14 on käynnistynyt eikä niistä toistaiseksi ole tullut tappioita.

Näistä sijoituksista vähiten kehittyneissä LDC-maissa on 81 prosenttia, muissa alemman tulotason maissa 6 prosenttia ja alemman keskitulon maissa 13 prosenttia. Sijoituksista 10 on Afrikassa, viisi Aasiassa ja yhden kohdealueena on Latinalainen Amerikka. Sijoituksissa on useita kestävän metsätalouden ja uusiutuvan energian hankkeita.

Finnfund on 2000-luvulta lähtien siirtänyt sijoitustoimintansa painopistettä köyhimpiin maihin ja muutos on vauhdittunut erityisriskirahoituksen myötä. Nykyisin LDC-maissa on noin kolmannes (34 %) ja muissa matalan tulotason maissa noin viidennes (18 %) kaikista sijoituksista. Nämä osuudet ovat selkeästi suuremmat kuin esimerkiksi muilla eurooppalaisilla kehitysrahoittajilla keskimäärin.

Evaluaation on tehnyt konsultti- ja tilintarkastusyhtiö KPMG.

Evaluaatio: Finnfundin sijoitustoiminnan painopisteen siirto köyhimpiin maihin onnistui (ulkoministeriön tiedote ja evaluaatio)

Lisätietoa:

Helena Arlander, johtaja, riskienhallinta ja vaikuttavuus, helena.arlander(a)finnfund.fi, p. 050 561 1516
Jaakko Kangasniemi, toimitusjohtaja, jaakko.kangasniemi(a)finnfund.fi, p. 040 577 7676

Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
Kategoriat

Lue seuraavaksi: